Szombathely

2015.11.19. 10:37

Méretes kakik egy szombathelyi fán! - csodájára járnak

Szombathely – Hároméves és ontja a termést: egy datolyaszilvafáról van szó, termését khakiként, kakiként is ismerjük. És lám: Szombathelyen is megterem a mediterrán gyümölcs!

Bakos Ágnes

A szupermarketek polcain újabban a datolyaszilvát írják ki inkább. Lehet, hogy a khaki kevésbé gusztusos. Mindenesetre nagyon finom a görögök által Zeusz tüzének nevezett gyümölcs. A kaki szóból a ka a lélek, a ki pedig az energia – innen a magyar nyelvben kevésbé eladható név, az ázsiai, kínai eredetből.

A szombathelyi fa már kétévesen, tavaly termőre fordult, de szeptemberben lehullott róla az összes gyümölcs. Idén viszont mintha csak emiatt a fa miatt lenne márciust idéző novemberi időjárás hazánkban: 43 kakit termett a fácska.

fotó: Varga Ferenc

Már lehullottak a termés körül a levelek – így még látványosabb dísze a szombathelyi kertnek, mintha lámpások lógnának az ágakról.

Sokan megcsodálják, aki még nem látott ilyet, baracknak vagy almának gondolja – pedig szilvaféle, datolyaszilva. Egzotikusnak számít a gyümölcs hazánkban, pedig, ha nem is Vas megyében, de az ország déli felében itt is megterem.

A szombathelyi kakifa tulajdonosai a hétvégére tervezik a szüretet, hiszen a tartós fagyot nem bírja a kaki, márpedig igazi telet ígérnek a meteorológusok november utolsó napjaira.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!