Szombathely

2015.04.13. 16:58

A baptisták életüknek minden területét a Bibliához igazítják

A domonkosok egykori kultúrháza ma a baptista gyülekezeté Szombathelyen. Kik ők? Hogyan élnek?

Némethy Mária

Sokáig Szombathely volt az egyetlen megyeszékhely Magyarországon, ahol nem volt baptista gyülekezet. Egy ideköltözött fiatal házaspár lakásán kezdődtek el a házi bibliaórák 1997. februárjában. Rendszeres baptista istentiszteleteket 1998. húsvétjától tartottak vasárnaponként a Szombathelyi Képtárban. Gyülekezetüknek akkor 40 bemerített (baptizált), úrvacsorázó tagja volt. A gyermekekkel az igehirdetés ideje alatt életkoruknak megfelelő korcsoportokban foglalkoztak. Ők mintegy 30-an voltak. Az érdeklődőkkel, látogatókkal együtt 80-90-en gyűltek össze egy vasárnapi istentiszteletre. Alkalmaik családias jellegűek, és mindenki számára nyitottak.Ilyen volt az indulásuk a baptisták szombathelyi gyülekezetének. Ma 70 fő látogatja az istentiszteleteket, 130 tagja van a gyülekezetnek, köztük 40 gyermek.

A felekezetről nem árt tudni: „Magyarországon már 1523-ban voltak anabaptisták (újrakeresztelkedők). A kézművességükről híres habánok 1547-től telepedtek meg Nádasdy Tamás nádor birtokain Soprontól Sárvárig. Hazánkban az újkori baptizmus 1846 óta van jelen. A Magyarországi Baptista Egyháznak 12 ezer hitvalló tagja van. Az egyik legnagyobb protestáns felekezet az övüké ma a világon.

A szombathelyi baptista közösség egy menyegző után a Szent Márton utcai imaházuk bejáratánál (Fotó: Baptista Gyülekezet)

Hogyan lett baptistává szombathelyi lelkipásztoruk az öt éve itt élő Varga László Ottó?

– Budapesten, nem vallásos családban nőttem fel. 16-17 évesen a „Miért élünk?” nagy kérdésére a Bibliában igaz választ találtam, s akkortól már nem öreg emberek gyülekezetének, unalmas valaminek gondoltam az egyházat, pedig korábban a hívőket még hülyéknek is tartottam. Figyeltem hívő barátaimat, akiknek volt valami plusz az életükben, s tudtam, hogy olyan komoly tudósok, mint Newton vagy Pascal is hívők voltak. Négy-öt évig a felekezetek palettáit tanulmányoztam, aztán a baptistákét találtam egybecsengőnek azzal, amit én gondolok: az üdvösségre Jézuson keresztül lehet jutni, de a legfontosabb az, hogy keresztény vagyok.

Varga László Ottó szerkezetépítő mérnöknek tanult, már a Soproni Egyetemen tanított, amikor 30 évesen elhívást kapott, lelkésszé lett. 2010-ben lépett Szombathelyen Révész Árpád nyomába.

Mik a baptisták főbb jellemzői? Életük minden területét a Bibliához igazítják, a keresztséget felnőtt korban gyakorolják, gyülekezeteikben nemcsak a lelkészek, hanem mindenki szolgál valamit, gyülekezeteik önállóak, egymással szövetségi viszonyban állnak, s fontosnak tartják, hogy az állam és az egyház független legyen egymástól.

– Az alkalmaink nyitottak, bárkit szívesen látunk. Megtapasztalhatják, hogy itt megszólítják, szeretettel vesszük körül az idegeneket is. A gyerekeket hitre neveljük, de felnőttként ők döntik el, hogy baptistákká lesznek-e.

A hírekből sokszor halljuk, hogy a Baptista Szeretetszolgálat jelentős munkát végez Magyarországon és külföldön is a rászorult emberek megsegítésében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!