Szombathely

2016.06.05. 05:35

Mert megérdemeljük - Vasárnap estig minden a sörről szól Szombathelyen

Szombathely - Elérkezett hát a várva várt pillanat, mostantól Savaria is saját sörfesztivállal büszkélkedhet.

Budai Dávid

Pénteken 17 órakor Meggie & Peltzer Géza bluesműsorával rajtolt el a megyeszékhely első olyan hivatalos ünnepe, amely egy az egyben a folyékony kenyérről szól. Szombathely első sörfesztiválján a zenétől elkezdve az ételekig minden úgy van kitalálva, hogy az harmonizáljon a sörrel. A sramlizene szombaton már tíz órától felcsendül, és sörkorcsolyákból sincsen hiány, ezt már pénteken is tapasztaltuk.

Így történhetett, hogy a megnyitón már kolbászzsírtól csöpögő kézzel markoltuk a szigorúan műanyag söröskorsónkat, pedig markolhattuk volna csülöktől ragacsos vagy sajttól maszatos kézzel is a poharat.


Mint kiderült, a sörfesztivált is az ŐrvidékHáznak köszönhetjük, így ez már zsinórban a harmadik rendezvényük. A fogathajtós, hőlégballonos megmozdulások után ezúttal egy háromnapos sörfesztivál érkezett Szombathelyre. Mert megérdemeljük. Ezt már dr. Hende Csaba, a város országgyűlési képviselője mondta a hivatalos megnyitón, utalva a város kitűnő foglalkoztatási adataira. A politikus hangsúlyozta azt is, nem hogy a rómaiak, de már az egyiptomiak is főztek sört, ezért a komlóból készült ital leginkább olyan régi, mint a másik kedvencünk, a bor. Vagyis munka után édes a pihenés. Erről pedig hetven felszolgáló gondoskodik, mert ahogyan Farkas Csaba, az ŐrvidékHáz igazgatója elmondta, a hagyományteremtő szándékkal megrendezett sörfesztiválon három fő szempont érvényesül: ültetett, fedett és kiszolgálós.

Pénteken este a Bikini, valamint a helyi erőt képviselő Matyi és a Hegedűs húzta a talpalávalót. Szombaton a Tom Kondor Band és a Firkin, vasárnap az Irigy Hónaljmirigy, az Isis Big Band, a Varnyú Country és a Tóth Gabi Trió szórakoztatja a sörkedvelőket.

A Savaria sörfesztivált egyébként szó szerint keretek közé szorították a szervezők. A helyszín a fallal körülvett Ferences-kert, vagy ha úgy jobban tetszik, a Történelmi Témapark. A fesztiválra bárki bemehet, aki nem sajnálja a belépőre egy korsó sör árát. Pénteken 19 óráig úgy tűnt, legalább kétezren nem sajnálták. Aztán ekkor valami megtört a szombathelyiekben, mert pillanatok alatt hatalmas sor kígyózott a sörért a bejáratnál, így este nyolckor már nem is akartunk látogatószámot saccolni, inkább meglöktük a kecskét, amivel nyomban nyertünk is egy korsó sört. A szervezők szerencsére gondoltak a fesztiválhalált is előidéző időjárási kataklizmákra, ezért a sörözők égszakadás-földindulás esetén háromezer fős sátrakban vészelhetik át az esőt.

Vasárnap délután is folytatódott a hagyományteremtés: az első szombathelyi sörfesztiválhoz szólt az Isis Big Band és az Irigy Hónaljmirigy is.

Ahogy egy városi vásári forgatagban lennie kell: vattacukor és fagyi a kisebbeknek, egy pohár vagy egy korsó sör a nagyobbaknak – ezt a programot választották sok százan Szombathelyen vasárnap délutánra. Meg persze a zenét és a humort. Szinte áthatolhatatlan volt a tömeg az Irigy Hónaljmirigy fellépése alatt, nem jutott a színpad közelébe, aki elkésett.

Fekete viharfelhők gyülekeztek a város felett, de ez sem tartott vissza senkit a tánctól a színpad előtt. Sokan már a harmadik napja ünneplik a sört, fáradhatatlanul. Ha pedig úgy alakulna, hogy eső hűti a hangulatot, akkor tágas sörsátor védi a mulatozókat a zivatartól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!