Szombathely

2015.03.31. 15:47

Miért zárt be ennyi üzlet Szombathelyen?

Szombathely – Megkerestük Szombathely belvárosában az összes kiadó vagy eladó boltot. Ingatlanszakértővel eredtünk nyomába a hajdan volt üzleteknek.

Budai Dávid

Egy ideje feltűnt nekünk, hogy Szombathely tágan értelmezett belvárosában sok kiadó üzlet található. Ahelyett, hogy találgatásokba bocsátkoztunk volna, lefotóztuk mindet és egyúttal megkérdeztük Gábor Árpádot, egy szombathelyi ingatlaniroda vezetőjét, hogyan látja a belvárosi üzlethelyiségek helyzetét. Kiderült, csak nekünk tűnik úgy, hogy sok elhagyatott üzlet van, ugyanis az elmúlt évekhez képest az üresen álló ingatlanok száma valamelyest csökkenést mutat, de a vállalkozó szelleműek továbbra is találnak kiadó üzleteket.

Mi csupán 52 eladó/kiadó üzletre bukkantunk, de egészen biztos, hogy volt, ami elkerülte a figyelmünket. Az, hogy ez a szám soknak vagy kevésnek számít egy akkora városban, mint Szombathely, nem tudjuk megítélni, nekünk azért elég soknak tűnik. Ha valaki megtakarításait egy üzlet bérlésébe vagy megvételébe szeretné fektetni, jó mélyen a zsebébe kell nyúlnia. Gábor Árpád elmondta: kiadó helyiségeket a belvárosban 2500 forint/négyzetmétertől találunk, a központtól távolabb persze ennél jóval olcsóbban is hozzájuthatunk egy üzlet bérleti jogához. Nem ilyen egyszerű a helyzet, ha meg is akarjuk venni a kiszemelt üzletet. Megtudtuk: a frekventált helyen lévő üzlethelyiségek eladása nem jellemző, ha mégis akad eladó, azt nagyon drágán kínálják – fogalmazott az irodavezető. Az ingatlanok egyébként jellemzően nem a város tulajdonában, hanem magántulajdonban vannak. Az, hogy ki mekkora üzletet bérel, elsősorban a profiltól függ, jellemzően azonban a 30-60 négyzetméteres üzlethelyiségek a legkedveltebbek, de a 100-150 négyzetméteresek sem kiadhatatlanok.



Nem tudtuk kiverni a fejünkből azt a gondolatot, hogy Szombathelyen vannak igazán felkapott és meglehetősen elátkozott helyek is, ahol az üzletek sorra csődbe mennek, bármibe is fognak vállalkozó kedvű bérlőik. Szerintünk a Petőfi utcában a parkolási lehetőségek hiánya az utóbbi kategóriába sorol néhány, időről-időre megüresedő üzletet. Ingatlanszakértőnk azonban nem osztotta álláspontunkat, szerinte minden azon múlik, hogy mit szeretnénk csinálni. A legfelkapottabb helyek természetesen a Fő tér és környéke, a Király utca, a Kőszegi utca, a Thököly Imre utca, valamint a Szent Márton utca Fő tér felőli része. 

Kíváncsiak lettünk volna arra is, hogy rendelkeznek-e bármilyen statisztikával azzal kapcsolatban, hogy milyen gyakran cserél gazdát egy-egy üzlet. Gábor Árpád szerint ez elsősorban a vállalkozó tevékenységétől és tőkeerejétől függ, ebből kifolyólag nagyon szélsőséges esetek fordulnak elő, nem lehet átlagolni. Arra a kérdésre sincs jó válasz, hogy a brókercégektől átmentett tőkénket mibe fektessük, ruházati üzletbe vagy fagyizóba, hiszen mindent lehet jól és rosszul is csinálni. 

Bennfentesek beszélnek úgynevezett „törött ablak effektusról”, ami annyit jelent, hogy ha egy üzletsoron akárcsak egyetlen kirakat elhanyagolt, az is tönkreteheti az egész környéket. Ingatlanszakértőnk megerősített minket feltételezésünkben, hogy ez bizony így van. Éppen ezért senkinek nem érdeke egy magára hagyott üzlet. Kaposváron ezt úgy oldották meg, hogy a városvezetés az üresen álló ingatlanokat is berendezi, hogy ha már funkciót nem töltenek be a kirakatok, akkor se rontsák a városképet. Gábor Árpád szerint a látvány turisztikai és kereskedelmi szempontból is fontos. Ha valami rendezett, az kedvező hatással van az emberekre és a kereskedelmi forgalomra is. Szombathelyen ezen a téren bizony van mit tenni, ha nem hiszi, nézze meg galériánkat és gyönyörködjön az elhagyott üzletek tucatjaiban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!