Szombathely

2016.06.22. 11:48

Milyen lesz a felújított Savaria Múzeum és az épület előtti park?

Hamarosan megújul a Savaria Múzeum homlokzata és az épület előtti park, a beruházás négy hónapig tart majd.

Médiaközpont

Kopott vakolat, túlburjánzó bokrok, egy nyilvános illemhely maradványai és a hajdanvolt hattyúház néhány alapfaldarabja - a Savaria Múzeumra és legendás kertjére ráfér a felújítás, de nem kell sokáig várni, hogy megszépüljön a Széll Kálmán utca ékessége. Az egykori Deák-liget egyik magas fája árnyékában tartottak sajtótájékoztatót a tervezett beruházás részleteiről.

- A múzeum rekonstrukciója a Szent Márton-terv keretében valósul meg. Ennek során megújul az épület homlokzata, több mint 130 fa nyílászárót cserélünk ki, új főlépcső épül, és a tetőszerkezetet is felújítjuk - fogalmazott dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere, aki arról is beszélt, hogy a megszépülő külső a régi, eredeti állapotot idézi majd. A hátsó bejáratot megnyitják, 13 új kerékpártárolót alakítanak ki, és gondoskodnak a galambok okozta kellemetlenségek megszüntetéséről is.

fotó: Médiaközpont

Ugyanakkor a város patinás épületének kertje is értő kezekbe kerül. A park zöldfelületének, a fás- és lágyszárú növények ágyásainak elhelyezkedése nem módosul jelentősen, de néhány alapvető változásra azért számítani kell. A kertépítők régi fényképeket is segítségül hívtak, hogy a múlt század elejére jellemző hangulatot, látványt varázsolják ide ismét.

- A legjelentősebb, hogy újra kerítés határolja majd a múzeumparkot a Wesselényi és a Széll Kálmán utca felől, amelyen egy-egy zárható kapu lesz majd. A korábbi, zúzalékos sétafelületeket ezentúl úgynevezett stabilizált burkolat fedi majd, és teljesen új utcabútorokat helyezünk ki, egyes és többszemélyes padok, pihenőszékek kerülnek ki a kert területére - tudtuk meg Kiss Dávidtól, a Szombathelyi Parkfenntartási és Temetkezési Kft. ügyvezetőjétől.

A kaput egyébként esténként zárni fogják, amivel a közbiztonságon kíván javítani az önkormányzat. Több lesz a szeméttároló edényzet, elbontják a nyilvános illemhely maradványait, de még a valamikori hattyúházat is újjáépítik, a szobrokat és a pergolát pedig áthelyezik. A növényzet teljes területén öntözőberendezést telepítenek, az egynyáriak helyét évelőágyások váltják fel, de a fák közül is csak egyetlen egyedet kell elköltöztetni mostani helyéről, a többi pedig alapos metszést kap. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a szombathelyi önkormányzat mind az épület-felújításra, mind pedig a kertépítésre a napokban kötötte meg a szerződéseket a kivitelezőkkel, akik október végére ígérik az átadást. A beruházás összköltsége mintegy 360 millió forint, ami jócskán belül marad az e célra előirányzott 500 millió forinton.

Címkék#Szombathely

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!