Szombathely

2016.02.10. 20:49

Mindent a Szent Márton-tervről - Mutatjuk, mire futja a több milliárd forintból

Szombathely - Célegyenesbe fordult a több milliárd forintnyi kormányzati támogatásból megvalósuló Szent Márton-terv. Illés Károly, Szombathely fejlesztésekért felelős alpolgármestere elmondta: dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere vezetésével folyamatosan dolgoznak a projektek előkészítésén.

Cseszkó Tamás

- A támogatási szerződés aláírásának az volt a feltétele, hogy az egyes projektelemek rendelkezzenek engedélyes tervekkel, ezeket sikerült megszereznünk, és folyamatban van a közbeszerzési eljárások előkészítése is - tájékoztatott Illés Károly, aki egyúttal elárulta, hogy jelenleg a műszaki tartalmi részeket egyeztetik. Az alpolgármester szólt arról is, hogy dr. Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője és dr. Puskás Tivadar polgármester sokat lobbiztak a kormánynál annak érdekében, hogy a Szent Márton-emlékév kapcsán látványos városi fejlesztések valósulhassanak meg.

- A terv első része már látható, a Szombathelyi Egyházmegye 2,5 milliárd forintos támogatásnak köszönhetően számos látványos beruházást indított már el: ilyen a székesegyház tornyának felújítása, a régi, lebombázott püspöki palota szárnyának újjáépítése, de a teljes püspöki palotát is renoválják, látogatóközpontot építenek, és szintén a projekt része a Szent Márton-templom helyreállítása - hangsúlyozta az alpolgármester. Illés Károly beszélt arról is, hogy további 2,5 milliárd forintból valósulhat meg a Berzsenyi tér és környezetének felújítása. Ezen fejlesztés érinti a Szily János, a Széchenyi István és a Hollán Ernő utcákat is. Továbbá folytatódik a Szent Márton-templom környezetének rendbetétele is, ezúttal a templom előtti teret rekonstruálják. Illés Károly szerint az a cél, hogy méltó teret teremtsenek a megérkezéshez. A tér alkalmas lesz majd a zarándoklatok résztvevőinek befogadására, megpihenésére, a megérkezés élményszerűvé tételére és persze rendezvényeket is tartanak majd ott.

Illés Károly

Ugyancsak a projekt része a  Smidt  Múzeum felújítása: a tervek szerint  az  épület külső megújulása, valamint a belső funkciók átrendezése és kiegészítése  után  a bemutatott közgyűjtemény méltó,  korszerű, akadálymentesített környezetben tudja  fogadni  a látogatókat.

Szintén látványos attrakció lesz a Savaria Múzeum és környezetének rendbetétele.

- Az a célunk, hogy még inkább illeszkedjen az intézmény a belvárosi összképbe, és a város egyik emblematikus jelentőségű, nyitott, élő és vonzó kulturális központjaként működjön - húzta alá az alpolgármester, aki elárulta azt is: a projekt tartalmazza az épület megújulását, a homlokzat renoválását és nyílás-zárócseréket, de a múzeumkert rekonstrukciója, valamint a zöldfelületek és a növényállomány megújítása is a tervek között szerepel. Ráadásul a múzeumparkot a régi időkhöz hasonlóan újra körbekerítik.

Szent Márton templom

A Szent Márton-terv része még a Romkert-sétány kialakítása is, mely alapjaiban változtathatja meg a város összképét. A Romkert fölött és részben az egykori Püspökkert területén, a Székesegyház északi homlokzatával párhuzamosan, a szemináriumi hátsó terasz szintjéről, a szeminárium hátsó kapuja mellől gyalogosátkelő létesül majd a Hollán Ernő utca irányába. Ezzel pedig közvetlen gyalogos kapcsolatot létesítenek a Károlyi Gáspár téri egyetemi épületek, a Berzsenyi tér és a Fő tér irányába. Az átkelő első szakasza a romok felett, az egykori római úttengelyt követve, a régészeti emlékek bolygatását elkerülő letámasztásokkal, acélszerkezetű híd formájában valósul meg. Illés Károly szólt arról is, hogy ezen projektbe megpróbálják beilleszteni a Kőszegi utcai parkolók kérdésének megoldását is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!