Szombathely

2015.11.12. 14:37

Mit kerestek Oláh Gergőék a Fő téren? - A roma West Side Story Szombathelyen

Az ország első gypsy-musicale az AGORA Művelődési és Sportház színpadán többek között Falusi Mariannal, Oláh Gergővel, Szakcsi Lakatos Bélával és Papadimitriu Athinával.

Cseszkó Tamás

A hazai zenei élet kiemelkedő előadóművészeinek köszönhetően született meg az első gypsy musical, mely a Somnakaj címet viseli, és 2014-ben, a Budapesti Tavaszi Fesztiválon mutatták be. A produkció nagy sikert aratott, a fővároson túl kilenc megyei jogú városban is láthatja a nagyérdemű. Jövő pénteken pedig Szombathelyen, az AGORA MSH-ban is felcsendülnek a hamisíthatatlan roma dallamok. Az Őrvidékház által szervezett rendezvényre már most nagy az érdeklődés, csütörtökön pedig számos szereplő, köztük Oláh Gergő, Falusi Mariann és Kovács Antal is eljöttek Szombathelyre, hogy felhívják a figyelmet arra, nem érdemes az előadást kihagyni.

A rendkívüli, örömzenéléssel egybekötött sajtótájékoztatón Koczka Tibor, Szombathely város alpolgármestere köszöntötte a prominens vendégeket, kiemelve, hogy itt igencsak gyümölcsözőek a nemzetiségi kapcsolatok, erősítik, színesítik a kultúránkat, és komoly szerepet vállalnak az oktatási életben is. Jövő pénteken fiatalokat megmozgató esélyegyenlőségi nap és nagyszabású gigaprodukció várja a közönséget. A cselekmény egy létező településen, Alsószentlélek nevű faluban játszódik. A valós elemekből, visszaemlékezésekből építkező történet szerint a nagyrészt magyar lakosságú faluban egyre nagyobb mértékű migráció tapasztalható. Először csak néhány roma család költözik a házakba, végül szinte a teljes lakosság lecserélődik. A darabban egy roma lány, Somnakaj meséli el történetét. Sorsának különböző állomásai elevenednek meg a színpadon, reális képet festve a hazai cigányságról. Somnakaj – látva több falubeli példáját – elindul szerencsét próbálni, esetünkben felvételizni egy városi főiskolára. Terve ellentétes reakciókat vált ki a falu lakóiból: a helyi doktornő támogatja, apai nagynénje viszont ellenzi. A lány mégis elindul, és példát mutat arra, hogy a gyökerek vállalása mellett is megvalósítható a tanulás általi kitörés.

A szabad szellemű, tehetséges lány alakja jól szimbolizálja azt a roma közösségeken túlmutató problémát, amelyet a társadalmi mobilitás iránti igény gerjeszt. Őszinte önreflexió ez, amely a társadalomkritikát is öniróniával fogalmazza meg. Emellett általános emberi kérdéseket is feszeget. Egyéni sorsokon keresztül próbál rámutatni a személyes felelősségre, sorsunk irányíthatóságára, az előítéletek és ítélkezés veszélyeire. A darab olyan örök kérdéseket feszeget, melyet a Hegedűs a háztetőn, vagy a West Side Story, nevezetesen lehet-e, kell-e engedni -j elen esetben - a roma tradíciókból hagyományokból. Mindez pedig szerethető karakterekkel, kiváló zenei és táncos elemekkel valóban igazi csemege lehet. A sajtótájékoztató rendhagyó véget ért, már a belvárosi étterem asztalánál örömzene tört ki, majd a három gitáros-énekes produkció a Fő téren folytatódott, ahol villámgyorsan rengeteg ember vette körül az ismert zenészeket. Folytatás jövő pénteken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!