Szombathely

2015.04.23. 05:39

Most akkor merre? – Az új szombathelyi útfelfestések zavarba ejtik a bicikliseket és az autósokat is

Szombathely – A város útjain több helyen is találkozhatnak újfajta felfestésekkel, amelyekkel a kerékpárosok és autósok jó része egyelőre nem tudott megbirkózni. Elmagyarázzuk, hogy is van ez.

Szendi Péter

A KRESZ szabályai szerint már egy 12 éves gyermek is kerékpározhat önállóan, akár főútvonalon is. Nos, képeink és animációnk tanúsága szerint Szombathely útjain nemcsak a kiskorúak, hanem a felnőttek is meglehetősen zavarba jöttek az utóbbi időben, mert új, kerékpárosoknak szóló felfestések jelentek meg. Az egyik ilyen helyszínen az autós sávok között beékelt sárga szakaszt festettek fel, balra kanyaradó jelzéssel. Használatát alig tudja vagy érti valaki a kétkerekezők közül.

Fotó: Szendi Péter

Molnár László közlekedésbiztonsági szakember először a hátteret mutatja be: a kerékpárosok közlekedésére vonatkozó rendelkezéseket teljesen felülvizsgálták a korábbi években. – A változtatások az érintett közútkezelők (a településeken az önkormányzatok) forgalomszabályozási tevékenységét segítik a kerékpáros-forgalom biztonságos kialakításában. Ennek része a kerékpáros- és az egyéb járműforgalom szétválasztása. A „kerékpáros nyom” és a „nyitott kerékpársáv” fogalmának, burkolati jelének meghatározása mellett pontosították azokat a rendelkezéseket is, amelyek a „kerékpárút” és a „gyalog- és kerékpárút” forgalmi rendjét szabályozták.

Fontos változás, hogy, hogy a járművel – így kerékpárral is - az úttesten (az előzés és kikerülés esetét kivéve) annak menetirány szerinti jobb oldalán, az út- és forgalmi viszonyok szerint lehetséges mértékben jobbra tartva kell közlekedni.

Molnár László elmondta, hogy városunkban újdonságként lehet találkozni az „Előretolt kerékpáros felálló hely a balra bekanyarodó kerékpárosok számára” elnevezésű felfestéssel (ezt látjuk képeinken). A lámpás kereszteződésekben találhatunk ilyet: az oda érkező és balra kanyarodó biciklisek a kerékpárt jelző sárga csíkon besorolhatnak előre. De csakis addig, amíg pirosat mutat a lámpa!

Ahol a kerékpáros balra és egyenesen is haladhat, ott egyenes irányban továbbra is jobbra kell húzódni, a felfestett új sávra egyértelműen csak balra kanyarodás esetén lehet odagurulni.

És kinek van elsőbbsége?

A balra kanyarodó biciklis a szemből egyenesen érkező autósoknak elsőbbséget ad. A mögötte egyenesen haladó autók viszont kötelesek megadni az elsőbbséget a bringásnak, ha az balra fordul. Reméljük, ezt a sofőrök is tudják

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!