Szombathely

2015.03.02. 18:35

Múltidéző - Az égből érkezett a pusztítás

1945. március 4-e vasárnapra esett, és gyönyörű tavaszt ígért a reggel. A háborútól amúgy is sokat szenvedett szombathelyi polgárok már abban bizakodtak, hogy a tavasz nyugalmat hoz. Nem így lett.

Kelemen Attila

Bár Anglia 1941 decembere, az Egyesült Államok pedig 1942 júniusa óta hadban álló félnek tekintette Magyarországot, aktív katonai beavatkozásukra csak hazánk német megszállása után került sor a második világháború során. Addig csupán átrepültek Magyarország fölött, mintegy „légi átjáróháznak” tekintve légterünket.

Szombathelyen az első bombázásra 1944. október 7-én került sor, mégpedig a pályaudvar és környéke ellen. A légitámadásnak 52 halálos áldozata volt. Jelentős károk keletkeztek a vágányhálózatban, s a környék utcáiban elpusztult több lakóépület. Egy héttel később újabb támadás érte a várost, ezúttal 9 emberéletet követelt a pusztítás. Néhány nap múlva, október 17-én erős angolszász kötelék haladt át a város fölött. Egyetlen gép vált ki belőle, amely ugyancsak a pályaudvarra és környékére szórta gyilkos terhét. Utána még három kisebb bombatámadás következett, majd hosszabb szünet után a legszörnyűbb, 1945. március 4-én.

A március eleji bombázás 40. évfordulján a Vas Népe fő cikke így emlékezett vissza a szörnyű napra: Március 4-e vasárnapra esett, és gyönyörű tavaszt ígért a reggel. A háborútól amúgy is sokat szenvedett szombathelyi polgárok már abban bizakodtak, hogy a tavasz nyugalmat hoz. Nem így lett. Egyszer csak a lábak alatt megremegett a föld, félelmetes morajlás hallatszott. Egyik pillanatról a másikra elkezdett havazni. Mintha a természet el akarta volna takarni a szégyent, amelyet az amerikai bombázók ezt követően okoztak. Ez a pusztítás ráadás volt.

Papp János Légitámadások Szombathely ellen című, a Vasi Szemle egyik 1975-ös számában megjelent cikke így idézi fel az eseményeket: „Egy nagyobb kötelék 12.40 és 13 óra között valóságos bombaszőnyeget terített a városközpontra és az azt környező utcákra – összesen 303 személy lelte halálát a romok alatt.”Bombák, légiaknák hullottak a városra, különösen nagy károkat okozva a mai Mátyás Király, a Kossuth, a Kisfaludy utcában, a Szent Márton és a Hunyadi úton és a Püspökvár környékén. A gyújtóaknák felgyújtották a Palace Szállót (a mai Savaria tér helyén állt), a Tóth Károly-féle malmot és több lakóépületet. A polgármester a főispánhoz intézett átiratában külön katonaságot kért a mentési munkálatokhoz: ”... a f. hó 4-i terrortámadás óta 15 nap telt el és a Széll Kálmán u. 23. számú, az Erzsébet királyné u. 1. számú házak és a Palace Szálló, végül valószínű a székesegyház alatt is még mindig ki nem ásott hullák fekszenek...”.

Ganzer Rezső fotója a székesegyház megrongált hosszhajójáról és a kórusról. Az orgona felismerhetetlenségig megrongálódott (Forrás: Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár)

Az 1985-ös Vas Népében dr. Varjas Győző esperes plébános a székesegyház lebombázását jegyezte fel: „Déli egy óra előtt öt perccel megroskadtak az óramutatók a tornyok homlokán, elnémultak a harangok, eltűnt a város fölött magasodó tetőszerkezet. Leszakadt a hosszhajó hatalmas boltozata a kórussal és a világhírű orgonával. Kilenc oltár porba omlott. Winterhalter és Spreng mennyezetfreskói pillanatok alatt semmivé váltak Maulbertsch és Dorfmeister ecsetjének remekeivel együtt. A falak márványruháját letépte a szörnyű légnyomás, melynek vihara kiszabta a szentély boltozatát. A padsorok eltűntek, a csonka falak csak óriási romhalmazt öleltek át.”

A bombázások csaknem félezer ártatlan embert, felbecsülhetetlen értékeket pusztítottak el akkor, amikor az ország nagyobbik felén már nem dúltak harcok.

A székesegyház beszakadt szentély kupolája. Ganzer Rezső fotója (Forrás: Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár)

Kovács Sándor akkori szombathelyi megyéspüspök feljegyzéseiben külön kiemelte, hogy a történtek után többről van szó, mint levonni a konzekvenciákat: „Eljön az idő, amikor a történetíró külön lapon kezdi ennek a küzdelmes és fájdalmas időnek történetét megírni. Azt akarjuk, hogy ne csak múló emlék, fájdalmas esemény legyen Dunántúl királynőjének, a máriás székesegyháznak pusztulása, hanem egy új, felszabadult életnek kezdete és megvalósulása.”

Március végén még öt alkalommal bombázták Szombathelyt. A város 4471 lakóházából 3575 megsérült, több mint 300 teljesen rommá vált. Elpusztult a városháza (ma a SEK D-épülete), súlyosan megsérült a múzeum, a székesegyház, az új víztorony, a Szent Márton utcai iskola és a főtér több épülete. A bombatámadások során összesen 423 ember halt meg. Akik látták a romokat, azoknak mindez fájdalmas emlék, ám mi, akik nem abban a korban éltünk, talán elképzelni sem tudjuk a bombázás okozta pusztítás mértékét. Ám egy 1945-ös megrendítő statisztikai adat talán szemléltetni tudja az események súlyosságát: Szombathely, amely a múlt század elején az egyik legmodernebb vármegyeszékhely volt, az ország ötödik legromosabb városává vált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!