Szombathely

2015.04.03. 15:18

Nagypénteki keresztutat jártak

Szombathely – A város keresztútja Nagypénteken este 8 órakor indult a Perint patak hídjától, Szent Quirinus püspök emléktáblájától.

Némethy Mária

A keresztút eredetileg az a mintegy másfél kilométeres útvonal volt, amelyen Jézus a keresztet cipelte Pilátus palotájától a Golgotáig. A néhány száz méteres, kanyargós úton katonák vigyázták, s - az evangélium tanúsága szerint - "sok embertől kísérve" járta végig az utat.

Dr. Veres András szombathelyi megyés püspök 2007-ben vezette be a nagypénteki szombathelyi keresztutat.

Ez kezdődött el a mostani nagypénteken is este 8 órakor.

A menet résztvevői az Óperint utcai Perint hídnál lévő Szent Quirinus emlékhelynél gyülekeztek, onnan indultak el, haladtak végig az Óperint és a Kálvária utcákon a Kálvária templomig. A menet élén a város egyházközségeinek tagjai felváltva vittek egy hatalmas fakeresztet egyik stációtól a másikig. 14 stációt jártak végig Jézus halálra ítélésétől egészen eltemetéséig. A résztvevők közben imádkoztak, énekeltek, elmélkedtek, letérdeltek, gondolatban követték Jézus keresztútját. A közös imádságot Veres András megyés püspök vezette és két szerzetes, Németh Erika szociális testvér és Hesz Dénes ferences atya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!