Szombathely

2015.04.18. 16:29

A csillagászat a vivő erő - Naprendszer-modellt állítottak fel a herényi Obszervatórium kertjében

Szombathely-Herény - A hideg, szeles idő nem nagyon kedvezett a szabadtéri programnak, jó időben valószínűleg még több gyereket hoztak volna el szombaton délután az Obszervatórium kertjébe, hogy láthassa a Naprendszer-modellt.

Szendi Péter

A Naprendszer-modellt az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium kertjében a Gothard Csillagászati Egyesülettel együttműködésben állították fel, a látogatók 16 órától sötétedésig járhatták be. Annyira felhős volt az ég, hogy a távcsövet – amivel a Napot mutatták volna be – nem hozták ki az intézet munkatársai. Kérésre meséltek azonban az egymással arányos méretű bolygókról, melyeket Matisz Attila, a Gothard Csillagászati Egyesület vezetőségi tagja készített. Az installáció a bolygók egymáshoz való nagyságát mutatta jól, a távolságokat nem, mert – amint megtudtuk – ahhoz például a Neptunusz bolygónak körülbelül Vépen kellene lennie, és legalábbis biciklire kellene pattanni, hogy a Naprendszer-modellt bejárjuk.

 

– Az a célunk, hogy a természettudományokra, azon belül a fizikára irányítsuk a figyelmet, és ebben a csillagászat a vivő erő, mert olyan emberrel még találkoztunk, akit a csillagászat ne érdekelt volna. Önként vállalt feladatunk a tudomány népszerűsítése. Ugyan kutatóintézetben dolgozunk, de mindig is feladatunknak tekintettük, hogy a közoktatás része legyünk. Kicsit sarkítva: mindenkinek annyit ér a tudománya, amennyit meg tud belőle mutatni. Mi minél többet igyekszünk belőle megmutatni – mondta dr. Kovács József csillagász, az obszervatórium tudományos főmunkatársa. Ő szervezte ezt a programot, amely „A fizika mindenkié" című országos rendezvénysorozat keretében valósult meg, illeszkedve egyúttal a 2015-ös Fény Évéhez is, amelyet világszerte "fényes" kísérletekkel, vetélkedőkkel ünnepelnek.

Repcsényi Dóri, Matisz Attila, a Gothard Csillagászati Egyesület vezetőségi tagja, Repcsényi Zoli, Kelemen Éva és Szabó M. Gyula, az obszervatórium igazgatója, aki éppen a Szaturnusz bolygónál állva mesél a Naprendszerről. Fotó: Szendi Péter

Sötétedés után az éjszakai égbolt érdekességeit (a Vénuszt, a Jupitert, a kettőscsillagokat, a ködöket) nézhették meg az érdeklődők az obszervatórium 60 centiméteres távcsövén keresztül. Közben kinyitották a Gothard Tudomány- és Technikatörténeti Állandó Kiállítás, ahol az érdeklődők 110-120 éves csillagászati és fizikai kísérleti eszközöket láthattak, többet működés közben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!