Szombathely

2016.09.28. 08:45

Négylábúak az emberért: országos jelentőségű szakmai terápiás központ Szombathelyen

Szombathely – A Négylábúak az Emberért Közhasznú Alapítvány több mint 10 éve végez kutyás terápiát a városban és környékén. Olyan jól, hogy időközben országos szakmai központtá vált. Nem csoda, hogy a NEKA ott van az Új Európa Alapítvány jubileumi akciójában kiemelt civil szervezetek között.

Vas Népe

"A kutyás terápiával olyan helyzetet teremthetünk, amiben a gyerekeket számukra észrevétlenül lehet fejleszteni. Mivel a kutya egy élő motiváció, bármilyen feladatba beilleszthető, mint a gyermek segítője, társa. A kutya az embert állapotától függetlenül elfogadja, nem ítéli, nem bírálja – ezért a gyermek a nem túl sikeres feladatmegoldásokat sem éli meg kudarcnak." (Schrőterné Vári Anita, kutyás terapeuta, az alapítvány létrehozója)

A kutyás terápia az egyik legismertebb az állatasszisztált terápiák között. Egy olyan új rehabilitációs módszer, ahol a kutya jelenléte és a kutyával való feladat végrehajtás komplex személyiségfejlődést eredményezhet és a fogyatékkal élők számára fontos gyógypedagógiai fejlesztéseket játszva lehet elvégeztetni. A Négylábúak az Emberért Közhasznú Alapítvány 2004 óta végzi eredményesen ezt a fajta terápiás munkát Szombathelyen és környékén. A tanév ideje alatt óvodákba, gyógypedagógiai intézményekbe járnak heti rendszerességgel, ahol a pedagógus, gyógypedagógus és a terápiás kutyavezető közösen dolgozzák ki a gyermekek igényeihez szabott feladatokat.

Az alapítványnál jelenleg 6 terápiás kutyavezető dolgozik 8 kutyával.

A NEKA az ország egyik vezető szakmai központja lett az elmúlt években a kutyás terápia területén. A Szociális és Munkaügyi Minisztérium megbízásából részt vettek a segítőkutya képzők számára kidolgozott OKJ-s tananyag elkészítésében, a vizsga-szabályzat és a segítőkutyák minősítési rendjének kidolgozásában. Ennek a munkának az egyik nagyon fontos eredménye volt az is, hogy ma már a segítő kutyák számára a törvény „extra jogokat" biztosít, azaz gazdájukat bárhova el vagy bekísérhetik annak érdekében, hogy segítő feladatukat valóban megfelelő módon végezhessék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!