Szombathely

2015.03.02. 15:22

Nők karibi hangulatban - Az idei ökumenikus világnapot a Bahamákon készítették elő

Szerdán, az ökumenikus világ-imanapra felekezettől függetlenül várják a hölgyeket az evangélikusok.

Némethy Mária

Steindl-Papp Judit evangélikus másodlelkésszel azon mosolygunk, milyen nagyszerű karibi hangulat lesz majd március 4-én a gyüleketi termükben, hiszen az idei ökumenikus világimanap a turizmusáról híres, sok idegent vonzó Bahamákhoz kötődik. Az ott élő keresztyén asszonyok készítették elő. A nőegylet tagjai a Bahamákra jellemző kóstolókat hoznak, lesz karibi csirke, sütőtökleves, fahéjas rudacska, gyümölcssaláta, mentatea. Aztán komolyra fordul a szó, amikor elmondja:

– Azt gondolnánk, hogy egy olyan gazdag országban, amelyik a luxusvendéglátásáról híres, nincs gond. Ám a nőegylet lelkes tagjain keresztül közelebbről megismerkedtünk vele, s kiderült: a nők élete nem túl rózsás, mert nagyon sok az erőszak arrafelé.

Több haszna is van az imanapnak. Akik elvállalták a felkészülést rá a Bahamákon és bemutatják országukat a világban gyülekezetekben élő nőtársaiknak, azok szembesülnek értékeikkel: összegyűjtik a történelmi, a földrajzi, a képzőművészeti, az egyháztörténeti, a felekezeti, a társadalmi, a gasztronómiai kincseiket, ezeket írásos és elektronikus formában rögzítik és elküldik a világba sokfelé. A másik fél, tehát itt a szombathelyi evangélikus gyülekezet nőegyletének tagjai viszont megismerkednek egy számukra alig, vagy kevésbé ismert területével a világnak az ottani közösségek életén keresztül. Sokkal értékesebb információkhoz jutnak, mintha egy szervezett turistaúton vennének részt.

Szóval mindenképpen nagyon hasznos a nők ökumenikus világimanapja, amit az idén a szombathelyi gyülekezet március 4-én 17 órakor tart. Ez alkalomból istentisztelet lesz, a liturgiában közreműködik a Reményik iskola tanári kara is, a liturgikus tér installációi pedig idézik a Bahamákra jellemző tengert, színes virágokat. Utána a gyülekezeti teremben a hetek óta készülő nőegyleti tagok ismertetik a tudnivalókat a Bahamákról, beszélgetnek az ottani életről, miközben megkóstolják a karibi ételeket. Az ökumenikus világimanap története immár 100 évnél régebbi, hiszen a kezdetek az 1870-es évekre nyúlnak vissza. Magyarországon Dobos Károly nagytiszteletű úr kezdeményezte 1974-ben, majd egyre több gyülekezetbe jutott el a híre, így 1985 óta tartják meg szervezett ökumenikus programként Magyarországon. A nagyszerű ebben a kezdeményezésben, hogy nem halt el. Sőt, évről évre növekszik, újabb csoportok csatlakoznak, s a fiatalabb generációk átveszik a stafétabotot a szervezésben. Innen látható: nem emberi szándék csupán, hanem Isten áldása kíséri. Azokban az országokban, ahol régóta megtartják, egész mozgalommá nőtte ki magát.

Steindl-Papp Juditot arról kérdezem: ilyen erős a női vonal az evangélikus egyházban? – Igen, lehet azt mondani, hiszen a gyülekezetekben mindig sok nő tevékenykedett. Most is sokfelé működnek nőegyletek, baba-mama klubok, nálunk is. De ugyanakkor csak úgy 30 éve van lehetőség arra, hogy lelkésznőket szenteljenek fel hazánkban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!