Szombathely

2015.05.08. 19:27

Látott már oktokoptert? - Nyolcrotoros drónt mutattak be Szombathelyen

Szombathely - Drónoké és robotoké a jövő a mezőgazdaságban. Az agráriumban felhasználható új technológiákat mutattak be a Szombathelyi Növényfajta Kísérleti Állomáson.

Az ország minden tájáról érkeztek gyártók és forgalmazók a bemutatóra. Szemléltették is a drónok működését, az érdeklődők megtekinthették a berendezéseket munka közben, tájékozódhattak a használatukról, a bennük rejlő lehetőségekről.

A drónok nagy magasságból készítenek felvételeket a vetésről, a képek elemzését követően a gazdák látják, mely területen van szükség több növényvédőszerre, hol magas a talaj nedvességtartalma. Az eszközök hozzájárulhatnak a hatékony és takarékos mezőgazdasági termeléshez, hiszen a célzott műtrágya felhasználással pénzt lehet spórolni, és a környezetterhelést is csökkenteni lehet.

A képen Vizhányó József látható a merevszárnyú drónnal. Fotó: Cseh Gábor

Bemutattak egy oktokoptert, azaz egy nyolcrotoros drónt, amely akár egy kilométer magasan is képes repülni, a rajta lévő full HD kamerával pedig jó minőségű képeket készít a táblákról.

– Öt kilogramm teherbírású, stabil, akkumulátora 30 perc folyamatos repülést tesz lehetővé. Automata, félautomata és manuális vezérlésű lehet. Egy telemetria segítségével, GPS-alapon meghatározunk neki egy útvonalat, amit berepül, közben felvételeket készít. A képeket használat közben a vezérlőegységen is látjuk, feldolgozásuk szoftveresen történik, segítségükkel az egész földterület áttekinthető – mondta el Mátrai Zoltán.

A drónok felhasználása a filmiparban és a tömegrendezvényeken már általános, a mezőgazdaságban egyelőre újdonságnak számít. A technológia rohamosan fejlődik, és egyre terjed.

– Uniós törekvés, hogy az egyrotoros gépeket, a helikoptereket kitiltják a lakott területekről. Amerikában már drónokat használnak permetezésre és szúnyogirtásra, és nálunk is várható, hogy teret hódítanak. Vas megyében is használnak már drónokat, elsősorban vadkár felmérésre – mondta el Both Gyula szervező, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi    Kamara Vas Megyei Területi  Szervezetének elnöke.

A drónokat 500 hektárnál nagyobb mezőgazdasági területeken érdemes bevetni. Nem valószínű, hogy a gazdák megvásárolják a több milliós értékű gépeket – bár ez sem kizárt, nagyobb gazdaságban már megéri használni –, inkább szolgáltatásként veszik igénybe alkalomszerűen – tudtuk meg.

V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár is részt vett az eseményen. Elmondta: 2015 a talajok nemzetközi éve, amely ráirányítja a figyelmet a mezőgazdasági termelés alatt lévő földterületek állapotára, a talajerő-pótlás fontosságára. – A szocialista nagyüzemi termelésben nem vették figyelembe, hogy egy parcellán belül az egyes részek eltérő adottságokkal rendelkeznek, valahová több műtrágya kell, másutt fokozottabb öntözés szükséges. Ugyanolyan növényvédőszert szórtak mindenhová, pusztítva a flórát és faunát, a beporzó rovarokat. A technika révén ma már lehetséges, hogy felmérjék egy-egy tábla agrárpotenciálját a gazdák, és célzottan avatkozzanak be, ez által hatékonyabbá és gazdaságosabbá válhat a növénytermesztés – magyarázta V. Németh Zsolt.

Magyar fejlesztésű robotokat is bemutattak, amelyeket fűnyírásra, permetezésre, műtrágyázásra lehet használni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!