Szombathely

2014.09.17. 18:10

Olcsóbb a közterület használata Szombathelyen

Szombathely - A szeptemberi közgyűlésen döntöttek a közterület-használati díj 30 százalékos csökkentéséről is. Sőt, kiterjesztették az engedményt a Fő téri vendéglátósokon és kereskedőkön kívül másokra is.

Bajdó Bettina

A szombathelyi közgyűlés májusban tárgyalt a teraszos vendéglátóhelyek közterület- használati díjának csökkentéséről. Ekkor a képviselők azt a döntést hozták, hogy meg kell vizsgálni, hogy van-e arra lehetőség, hogy az egész város területén csökkenjen ez az adó. Az ezzel összefüggő javaslatot a képviselők a szeptemberi ülésére hozták vissza.

A nyári időszak alatt vizsgálták meg a közterület-használati díjak csökkentésének lehetőségét. Az elkészített rendelettervezetben arra tettek javaslatot, hogy a díjtételek a város egész területén 30 százalékkal csökkenjenek. Megállapították, hogy a javaslatban szereplő módosításnak környezeti, egészségi következményei nincsenek, általa az adminisztratív terhek számottevően nem növekednek. 2013-ban a kereskedelmi tevékenységhez kapcsolódó közterület-használati díjakból származó bevétel nettó 10,4 millió forint, ezen belül a vendéglátó-előkertek után fizetett közterület-használati díjakból származó bevétel nettó 6,6 millió volt. A rendeletmódosítás gazdasági, költségvetési hatása annyiban mutatható ki, hogy amennyiben a jelenleg hatályos díjtételek 30 százalékkal csökkennek, az azokból származó bevétel a vendéglátó előkertek esetében közel kétmillió forinttal, összességében pedig 3,1 millióval csökkennek majd.

Annak érdekében azonban, hogy ne kizárólag a vendéglátó-előkertet létesítő, hanem valamennyi kereskedelmi tevékenységet végző vállalkozóra egyenlő mértékben vonatkozzon a díjcsökkentés, a egységesen 30 százalékos díjcsökkentésre tettek javaslatot.

Az előterjesztéssel kapcsolatban az ellenzéknek is voltak meglátásai.

Balassa Péter (Jobbik) szerint felesleges volt erről a szeptemberi közgyűlésen tárgyalni, hiszen van még idő ezt átbeszélni. Úgy gondolja, hogy ezt nem a választás előtt kellett volna szóba hozni.

Az eredeti javaslatot a képviselők elfogadták.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!