Szombathely

2015.06.04. 17:10

Olvasópontok Szombathelyen – Pénteken Alexa Károly köszönti az ünnepi könyvhetet a szombathelyi Fő téren

Szombathely – A 86. Ünnepi Könyvhét köszöntésére hagyományosan olvasópontokon jöttek össze az irodalom kedvelői csütörtökön délután. A kezdeményező (ahogy mindig) a Nyugat-magyarországi Egyetem könyvtára.

Ölbei Lívia

A Cafe Frei-ben például majdnem a Holt Költők Társasága mintájára hajoltak össze a meghívott – és nem meghívott – felolvasók. Somlósi Márta könyvtáros fogadta a vendégeket – köztük az egyetem tanárait -, akik mind kedves köteteikkel érkeztek. Egy feltétel volt: kortárs irodalom legyen, hiszen Supka Géza azért találta ki az Ünnepi Könyvhetet, hogy méltó ünnepe legyen a magyar kortárs   irodalomnak.  Vagyis ez itt az Eleven Költők Társasága. Persze az a lényeg, hogy a szöveg és a befogadás eleven maradjon.

A teljesség igénye nélkül: Feiszt György könyvtáros Garaczi László élvezetes prózájából hozott részleteket.  Czetter Ibolya  Lackfi Jánost választotta.  Szinetár Csaba  Csányi Vilmos etológus új, szeretetteljesen ironikus kötetéből olvasott föl. Sümegi István Vajda Mihály filozófusnak szentelt kötetéből-tanulmányából mutatta föl az esszenciát. (Ők – az etológus és filozófus – a kor Nagy Öregjei, akik örökfiatalok. Érdemes rájuk odafigyelni.) Szóba került a Katona József Színház születése, amelynek krónikáját az Ellenfény Könyvek egészen friss kötetéből (A Katona és kora)  ismerheti meg az olvasó. Nem mindegy, hogy emlékezünk.

Dr. Szinetár Csaba Csányi Vilmos etológus könyvéből olvasott. Fotó: Unger Tamás

A budapesti Vörösmarty téren csütörtökön Sárközy Mátyás József Attila-díjas író nyitotta meg a 86. Ünnepi Könyvhetet és a 14. Gyermekkönyvnapokat. Emlékeztetett arra, hogy 2014-ben a könyvpiac forgalma mintegy 44 milliárd forint volt, ennek legnagyobb részét a szépirodalmi művek kereskedelme tette ki. Tavaly több mint ezer könyv jelent meg összesen 18 millió példányban és európai viszonylatban Magyarországon legnépszerűbb a fikciós próza, tette hozzá.

A szombathelyi Fő téren pénteken 15 órakor Alexa Károly író, főszerkesztő köszönti a könyvhetet, aztán a könyvsátraknál zenés programok várhatók. Játszik mások mellett a Tarisznyások együttes, föllépnek a városi fúvósok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!