Szombathely

2015.06.02. 09:34

Ön már megszedte a lekvárnak valót? – Még Balatonfüredről is jönnek eperért Szombathelyre

Mindenki szeret epret szedni – ezt tapasztalja Marosiné Parcsami Edit termelő. A családjával termeszt epret a 87-es főút mentén, Szombathely határában és van egy földjük Győr mellett is.

Bakos Ágnes

„Az idén nem lehet panasz a termésre, bár a jégverés azért hagyott nyomokat. Eddig nem volt párás hőség, ami miatt rohadásnak indult volna a gyümölcs” – emelte ki a termelő.

A héten érkezett nyári idő igazán eperérlelő: napról napra pirosodnak be a gyümölcsök. Az eperszedők között minden korosztály megtalálható.

Orosz Annának az idei az "első eperszezonja". Orosz Lajostól, az apukájától megtudtuk, szívesen járnak a szedd magad akcióra, éppen csak annyit szednek, amennyi elfogy, és jó program a szabad levegőn egy kiadós biciklizés közben. Nemcsak a friss gyümölcsöt fogyasztják szívesen, hanem édesség is készül az Orosz családnál: joghurtos epres sütemény lesz a leszedett gyümölcsből.

Gyarmatiné Husz Annamária és Nagy Judit kollégák, együtt érkeztek eperért. Azt mondják, jó kikapcsolódás, amellett, hogy megszedik a családnak való gyümölcsöt. Tavaly voltak először, annyira megtetszett nekik, hogy nem volt kérdés, az idén is maguk szedik az epret.

Marosiné szerint sokan érkeznek úgy, hogy szedjenek egy keveset, aztán észre sem veszik, hogy több kilót összegyűjtenek a gyönyörű szemekből.

Így járt Annamária és Judit is: háromnegyed órát töltöttek csupán az eperföldön és mintegy hét kilogramm gyümölcs piroslott a ládáikban, mire hazaindultak.

„Sok háziasszony jön délután. Beugranak, amikor végeztek a munkával, megszedik, amennyi kell és mennek” - mondta a termelő.

A délelőttök az időseké: olyankor jellemzően nyugdíjasok érkeznek eprezni.

A hétvégeken egész családok lepik el a sorokat, sokan jönnek Sárvárról, Celldömölkről. Marosiné hangsúlyozta, még a Balaton mellől is érkeztek szedni, például Balatonfüredről, ugyanis arrafelé, valamint az ország keleti felében sem jellemző a szedd magad eperföld. „Még senki nem állt neki így a termelésnek, egyszerűen nincs hagyománya” - magyarázta a termelő. A napokban Miskolcra és Bajára is került a szombathelyi eperből: a környéken dolgozók tértek be a földre, és szedtek a gyümölcsből a családjuknak, hazafelé menet.

Marosiné olyan családról is mesélt, akik hozták a nagymamát, unokatestvéreket, aztán negyven kilogramm gyümölcsöt szedtek és vittek haza, "feltankoltak" egész évre.

Aki nagy tételben viszi haza, az jórészt befőzi az epret.

Hogy mennyit szedtek le eddig az idén, azt nem merte megsaccolni Marosiné. Még két-három hét van hátra az eperszezonból, addig folyamatosan érik a gyümölcs, és jellemzően addigra megszedik az érdeklődők a szükséges mennyiséget.

Szent Iván-nap körül lesz vége az idénynek, az akkor a mintegy négy hektáros területen, a földön maradt eperből pálinka lesz.

Az esztendő első, nap érlelte gyümölcse az eper, ilyenkor pedig mindenki ki van éhezve már a friss vitaminbombára, ezért óriási az érdeklődés – mondta a termelő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!