Szombathely

2013.05.02. 14:56

Osztolykán Ágnes a vidéki felsőoktatás helyzetéről

Osztolykán Ágnes, az LMP parlamenti képviselője a vidéki felsőoktatás jelenéről és várható jövőjéről tartott előadást.

Rózsa Melinda

A képviselő szombathelyi látogatása során találkozott a Hátrányos Helyzetű Roma Fiatalokat Támogató Közhasznú Egyesület  (HÁROFIT) vezetőivel, akikkel az civil szervezet tevékenységét, valamint a szombathelyi nehéz sorsú fiatalok előtt álló lehetőségeket tekintették át. Ezután Osztolykán Ágnes – mint az Országgyűlés Oktatási, Tudományos és Kutatási Bizottságának alelnöke – a vidéki felsőoktatási intézmények helyzetéről tartott előadást.

Elmondása szerint a nemrégiben napvilágra került végleges felvételi statisztikák azt mutatják, hogy az utóbbi tíz évben nem volt ilyen alacsony a felsőoktatásba jelentkezők száma. Osztolykán szerint a kormány két kézzel szórja a pénzt a felesleges presztízsberuházásaira, mint például a Ludovika Campus, miközben a megszorításokkal a felsőoktatás a tönk szélére került, a vidéki főiskolákat elsorvasztják.

Az LMP oktatáspolitikusa elmondta: azok az intézmények, amelyekbe nem jelentkeztek elegen, lehúzhatják a rolót, mert a forrásaikat mások kapják meg. Hiába lesz enyhébb a "röghöz kötés" feltételrendszere, az LMP azt nem tudja elfogadni, ahogy ellenzik a tandíj bevezetését is. Bár a kormányzat azt hirdeti, hogy új alapokra kívánják helyezni a felsőoktatást, egyelőre csak az látszik, hogy brutális forráskivonás zajlik a területen: a felsőoktatásra fordított összeg már a GDP 0,5 százalékát sem éri el, állítja az LMP.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!