Szombathely

2016.07.26. 20:05

Polgárőrök 25 éve - A kiállítás egy hónapon keresztül tekinthető meg

Szombathely - A polgárőrség fennállásának 25 éves évfordulója alkalmából egy hónapig megtekinthető kiállítás érkezett a megyeszékhelyre.

Budai Dávid

A polgárőrök idén ünneplik fennállásuk negyed évszázados évfordulóját. Bár a központi ünnepséget már áprilisban megtartották, a 25 éves évforduló alkalmából Sopronban bemutatott kiállítás most érkezett meg Szombathelyre. Bedi Ákos, a Vas Megyei Polgárőr Szövetség elnöke elmondta, a polgárőrség 25 évét bemutató kiállítás egy hónapon keresztül tekinthető meg a Katonai helytörténeti múzeumban, ezt követően újabb megyében állítják ki a paravánokat, mígnem végül minden megyébe eljutnak. A tervek szerint hónapról hónapra az adott megye anyagaival bővül majd a polgárőröket bemutató fotósorozat. A kiállítás előre egyeztetett időpontban tekinthető meg, a Savaria karnevál ideje alatt azonban folyamatosan nyílik erre lehetőség.

Horváth Ferenc, a Claudius Polgárőr Egyesület tagja, Bedi Ákos, a Vas Megyei Polgárőr Szövetség elnöke, valamint Kiss Péter, a Vas Megyei Polgárőr Szövetség elnökhelyettese a kiállításon
Fotó: Unger Tamás

Megtudtuk, az Országos Polgárőr Szövetség 1991-ben alakult Önvédelmi Szervezetek Országos Szövetsége néven. Az OPSZ egyik alapítója és első elnöke dr. Kopácsi Sándor volt, aki 1956-ban még Budapest rendőrfőkapitánya volt, majd 1957-ben Kanadába emigrált, és ott telepedett le. A rendszerváltás idején visszatért Magyarországra, majd vezetője lett az Országos Polgár-őr Szövetségnek, amely igen gyorsan országos kiterjedésűvé vált, regisztrált tagsága ma már meghaladja a 85 ezeret, a polgárőrök több mint 2 ezer egyesületben végzik feladataikat. Az egyik ilyen egyesület a viszáki.

Az elnök hangsúlyozta, a Vas megyei polgárőrnap most szombaton lesz Viszákon, nem véletlenül, a kis őrségi település azért nyerte el a jogot a polgárőrnap megrendezésére, mivel a Viszáki Polgárőr Egyesület most ünnepli megalakulásának húszéves évfordulóját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!