Szombathely

2016.09.03. 15:55

Rekord: Öt percig víz alatt maradt!

Szombathely – Félelmetes rekordnak lehettek tanúi a Tófürdőn szombat délután: Tóth Tamás öt másodperc híján öt percet töltött a víz alatt, egyetlen levegővétellel.

Bakos Ágnes

– Azt mondta, meglett volna az öt perc is, de mi a parton, megmondom őszintén, már aggódtunk – számolt be Varga Jenő sportszervező a szombat délutáni rekordról. Idén nyáron is minden hétvégére jutott sportos feladat, kihívás a Tófürdő látogatóinak, a zárórendezvényre pedig a különleges rekord maradt.

– Ez a gyöngyhalász verseny, a vízben maradásról szól. Tavalyelőtt ez a fiú, Tóth Tamás, aki egyébként mérnök informatikus, három és fél percig volt a víz alatt – emlékeztetett Varga Jenő. Aztán tavaly jött egy másik fiatalember, dr. Jakab György, aki három perc negyven másodpercre javította a rekordot. Tamás viszont idén nagyon rákészült, hogy visszavegye a címet. Gyakorlatilag átállította a szervezetét:

– Húsz percig meditált, aztán adta a jelet, hogy kezd. Negyedpercenként hangosan bemondtuk, hogy hol tartunk, aztán már tényleg aggódtunk, amikor négy perc és 55 másodperc után felbukkant – mesélte Varga Jenő.

fotó: Gombás Móni

A világon a leghosszabb ideig egy dán férfi bírja egy levegővétellel a víz alatt: mintha nem is lenne szüksége oxigénre, 22 percig képes visszatartott lélegzettel a víz alatt maradni Stig Severinsen. A szombathelyi Tóth Tamás mindenesetre a Tófürdő rekordere – és készülhet a saját rekordja megdöntésére, a majd a következő szezonban.

Küldjön hírt Ön is!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!