Szombathely

2016.11.21. 15:05

Segítő hatóság - A vérüket adták az adózókért a NAV-osok

Szombathely - Először szervezett véradást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. A NAV több mint negyven munkatársa, köztük az igazgató is a vérét adta.

Budai Dávid

Szervezett véradás volt hétfőn délelőtt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV). Mint ahogyan Dr. Fekete Attila, a NAV Vas megyei igazgatója elmondta, a hivatal történetében először.

- Szombathely a segítés városa, ehhez csatlakozott a NAV is tavasszal. Akkor - szintén első alkalommal - megszervezték az újraélesztési képzést, amelyben 120 kolléga vett részt. Később, a Fő téri újraélesztési rekordkísérleten pedig két csapattal képviseltették magukat - hangsúlyozta az igazgató. Ezek után keresték a lehetőséget, hogyan tudnának még segíteni.

Miután a vérellátóval történt egyeztetés során kiderült, vérre mindig szükség van, megszervezték a véradást. Valószínűleg hagyományteremtő szándékkal, mivel a jövőben rendszeresen, akár évente két alkalommal is lehet véradás a NAV-nál.

Most több mint negyvenen vállalták be, hogy vérüket adják az adózókért. Mint kiderült, többen is lettek volna, csakhogy sokan éppen azért nem tudták vállalni a mostani alkalmat, mivel rendszeresen adnak vért.

Fotó: Unger Tamás

- Az mindenesetre beszédes, hogy amikor a vérellátónál megtudták, mennyien jelentkeztek, örömmel vállalták a kitelepülést, ugyanis ritka az ekkora létszám egy-egy cégnél - hangsúlyozta Fekete Attila, aki maga is gyakorlott véradó. Emlékei szerint legalább egy tucat alkalommal adott már vért, igaz, legutóbb 15 évvel ezelőtt. Ez azonban nem akadályozta meg abban, hogy jó példával járjon elöl.

Az igazgató elmondta, büszke kollégáira, hiszen a véradástól sokan félnek, mivel itt a tű is vastagabb, mint egy vérvételnél. A jövőben ráadásul nem csak a vérükkel segítenek a NAV-osok. Ha az országgyűlés elfogadja a kormány bürokráciacsökkentő csomagját, elindulhat a NAV Európai Unióban is példaértékű szolgáltatása, ahol az eljárás lényege, hogy az adóhatóság nem ellenőriz, nem szankcionál, hanem önellenőrzést javasol, és ha szükséges, közvetlen szakmai támogatást nyújt a hibák, hiányosság kiküszöböléséért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!