Szombathely

2014.10.07. 14:50

Szakpolitikai vita Szombathelyen: polgármesterjelöltek a város problémáiról

A Savaria Mozi nagytermében gyűltek össze öt órára azok, akik kíváncsiak voltak a Szombathelyen a polgármesterjelöltek vitájára. A hetek óta tartó szakpolitikai vita ezzel ér véget a városban. Élőben tudósítottunk.

Peltzer Géza

Résztvevők: Molnár Miklós (Pro Savaria), dr. Ipkovich György (MSZP-ÉSZE-DK-Együtt), Horváth Zoltán (LMP), Balassa Péter (Jobbik)

A jelölteknek fejenként összesen 16 perc állt rendelkezésükre, ebbe kellett belezsúfolniuk programjukat, és reagálniuk a konkurens pártok felvetéseire.

Ez alkalommal mindenki sokkal élénkebb volt, mint a korábbi szakpolitikai vitákon, az ötórás kezdés is csúszott, míg az érdeklődők helyet foglaltak. Gyenge félház előtt kezdődött el a vitafórum. A kezdés  tíz percet csúszott.

Molnár Miklós elmondta, négy szakpolitikai vita zajlott le eddig, ma a polgármester-jelölti kerül sorra. Majd bemutatta a jelölteket. A sorrendet már előzetesen kisorsolták -  folytatta -, majd elmondta, hogy minden jelölt választott egy-egy témát, amivel kezdi majd a megszólalását.

Balassa Péter azzal kezdte, hogy méltatlan helyzetben érzi magát, mert a mai polgármester-jelölti vita még félházat sem tudott produkálni. A politikában az emberek bizalmának elvesztése a legnagyobb kudarc - idézte a miniszterelnököt. A politikának arról kell szólnia, hogy egy város hitelesen működjön, de Szombathelynek az elmúlt időszakban ezt nem sikerült elérnie. Ezt mutatja a város eladósodása, aminek nem lehet pontosan tudni, kik az okai. Az elmúlt években botrányoktól volt hangos a város, ez is mutatja, hogy Szombathely nem hiteles város. A Jobbik második célja az átláthatóság és a kiszámíthatóság. A városfejlesztésnek arányban kell lennie a város teherbíró képességével - itt nem így történt. Sorolta a problémákat: Magellán centrum, Savaria szálló, cipőgyár területe - ezt tudta felmutatni a korábbi városvezetés. Rámutatott arra, hogy a politikusok ígérete csak ígéretek maradtak eddig. A Jobbik nem azt szeretné megvalósítani, amit a politikusok akarnak, hanem azt, amit a lakosság - jelentette ki. A városvezetés spórolhatnak jobban is,  az utóbbi időben három-három alpolgármestert fizetett ki a város. Az egik legfontosabb, hogy vissza kell szorítani a korrupciót, az államadósságot újra kell tárgyalni, de hiba volt az egykulcsos adózás is. 27 százalék van az élelmiszereken, az alapvető élelmiszerek árát 5 százalékra kell csökkenteni - jelentette ki.

Elmondta azt is, hogy a társasházakban csökkenteni kell az üzemeltetési költségeket, ha nyerünk, ezt felül fogjuk vizsgálni - jelentette ki.

Horváth Zoltán a bűnmegelőzésről szólva elmondta: az LMP közösségi rendőrséget állítana fel, az országos rendőrséget decentralizálva. A rendőrségnek önkormányzati működésűeknek kell lenniük, így kicsit polgáriasabb lenne a szervezet. Azt szeretnék, hogy a közterület felügyelők nem elsősorban büntetnének, hanem a lakosságot segítenék. A keleti városrészben jelenleg nincs körzeti rendőri iroda, és polgárőrség sincs, pedig ezt a szervezetet erősíteni kellene. A térfigyelő kamerákkal kapcsolatban elmondta: a kutatások szerint különösebb visszatartó erejük nincs nyugaton sem. Jobb lenne, ha a közvilágítást állítanák helyre.

Ipkovich György először a városvezetés és a nyilvánosság viszonyát kritizálta, elmondva, hogy a Fidesz az első pillanattól visszalépett ettől: megszüntette a televíziós közvetítéseket, mi azonnal visszaállítanánk ezt - mondta. A tisztaság, gondozottság sem megfelelő most a városban. Most 100 millióval többet költünk erre a területre, mikor megnyertük a virágos város címet. Városőrséget kellene felállítani a városrészekben a közbiztonság javítása érdekében.

A városfejlesztésről szólva elmondta: dicséretes, hogy a műszaki képzéssel ide akarják csábítani a vállalatokat, de valójában nincs hely, ahol letelepedhetnének a vállalkozások. Van ugyan egy 600 hektáros terület, de jelenleg per alatt áll. A város költségvetéséről szólva:  a hitelállományt elvitték, de elvitték a költségvetést is, a forrást is. A törlesztés lassan lejárt volna, de a forrás már nem fog visszakerülni - tette hozzá. Nagyon bíztunk a cargo reptérben, de ez elvitte a befektetők bizalmát is - hangsúlyozta.

A Pro Savaria azért jött létre, hogy szakmai döntések születhessenek a város érdekében - mondta Molnár Miklós. A körülmények,  a pártok 2002 óta változtak, de az alapelv nem - hangsúlyozta. Alpolgármesterségem idején az általam elindított kezdeményezések mind a gazdaságfejlesztést szolgálták, tette hozzá. Ezek azért lehettek sikeresek, mert alulról jövők voltak és szakmailag megalapozottak voltak. Azt gondoljuk, hogy a város minden területén ezt a szakmaiságot kell követni. A meglévő ipar szerintünk olyan kapacitásnövekedés előtt áll, amelyhez elsősorban a szakember utánpótlást kell biztosítani. A könnyűipar területén is létre kellene  hozni egy, a Nyugat-pannon Mechatronikai Központhoz hasonló szervezetet, tárgyalásban vagyunk ez ügyben már Zalaegerszeggel is. A szociális gazdaságot is erősíteni kell, amelyben az alacsony képzettségűek állami támogatással olyan tevékenységet végezhetnének, amelyek a piacgazdasági körülmények között ma nem rentábilisak.

Fotó: Zergi Borbála

Balassa Péter: állítólag jó a közbiztonság a városban, de jó lenne ezzel kapcsolatban egyszer egy  közvéleménykutatást is elvégeztetni. Több példát is említett, amelyek vagy országos visszhangot váltott ki, vagy amelyet a rendőrség akart eltussolni. Mi szeretnénk a közterület felügyeletet megszüntetni, és növelni a biztonságot egyes városrészekben, ahol ma a félelem uralkodik.

Horváth Zoltán: a város zöldfelületeit tekintve visszafejlődés tapasztalható a városban, ebben mindenképp lépni kellene. A peremkerületek kevésbé voltak eddig fontosak a városvezetésnek, amelyek az utóbbi időben csak a belvárossal akartak foglalkozni. Konzultálni kell a lakókkal, orvosolni a problémákat - beleérte a lakótelepeket is. A belváros szépen néz ki, de itt is vannak súlyos problémák:  lás Pelikán park, Múzeumkert.  A városban fenntartható gazdaságfejlesztést kellene megvalósítani, mert lassan az emberek vannak a gazdaságért, nem pedig fordítva. A Falco környezetszennyezését mindenképp meg kell szüntetni.

Amikor intézkedni kellett volna a Falcóval szemben, mindig csak nem hiteles mérési eredmények álltak rendelkezésre - tette hozzá erre Ipkovich György. Az egészség nem lehet a gazdaság ára, jelentette ki. A peremkerületen egyfajta mini városközpontokat kellene létrehozni, az útfejlesztési programba pedig be kell vonni a csapadékvíz-elvezetés megoldását is. A helyi közlekedést át kell szervezni: át kell helyezni a buszpályaudvart, olcsóbbá kell tenni a tömegközlekedést idősek számára, és a parkolási díjakat is meg kell reformálni. Időméréses, parkolótárcsás módszerre kell átállni, kétórás ingyenes parkolást kialakítani. A városi járóbetegellátást át kell szervezni, ki kell ezt hozni a kórházból - mondta, amire tapsot kapott a jelenlévők egy részétől.

Molnár Miklós: szeretnénk, ha a börtönből történő szabadulás helyszíne a lakóhely lenne, nem pedig a város. Ennek érdekében törvénymódosítást kellene kezdeményezni, ugyanis sok problémát okoznak a városban az itt szabadulók, mondta.

Balassa Péter elmondta: a hajléktalankérdés nem megoldott a városban. Hozzátette, háromszor annyi ember jön ide az utóbbi időben Kelet-Magyarországról, mint korábban. Felháborítónak tartja, hogy az MSZP ingyenes parkolást akar a városban megvalósítani: miért nem akkor vezette be, amikor ő volt a polgármester? - kérdezte. Akkor kellett volna ezt megtenni. Többen tapsoltak a bejelentésre.

Balassa Péter elmondta: a hajléktalankérdés nem megoldott a városban. Hozzátette, háromszor annyi ember jön ide az utóbbi időben Kelet-Magyarországról, mint korábban. Felháborítónak tartja, hogy az MSZP ingyenes parkolást akar a városban megvalósítani: miért nem akkor vezette be Ipkovich György, amikor ő volt a polgármester? - kérdezte. Akkor kellett volna ezt megtenni. (Többen tapsoltak a bejelentésre.)

Az LMP sem támogatja az ingyenes parkolást, mert az életminőség csökkenésével járna - mondta Horváth Zoltán. Nyugaton pont fordítva van, nekünk a jó mintákat kellene követni - reagált Ipkovich György felvetésére. A buszjegyek árának csökkentését, és a kerékpáros közlekedés feltételeinek javítását szeretné az LMP - tette hozzá.  Zanatra például nem lehet kijutni biztonságosan biciklivel - mondta el. A kerékpárutakat fel kell újítani, és a meglévő utakat kell kerékpárral biztonsággal járhatóvá tenni - hangsúlyozta.

Fotó: Zergi Borbála

A kerékpárutakat fel kell újítani, és a meglévő utakat kell kerékpárral biztonsággal járhatóvá tenni - hangsúlyozta. Szeretnénk, ha a városrészeken részönkormányzatok vennék az ügyeket a kezükbe, mi erre költségvetési forrást is biztosítanánk - mondta. Javasolta, hogy minden képviselő havonta találkozzon a választóival, ez ebben a ciklusban sokszor nem történt meg.

Ipkovich György az oktatásról szólva elmondta: kár, hogy a városok kezéből kivette ezt az állam. Az átszervezéssel a kétnyelvű oktatás megszűnt a városban,  kár érte, az egyházak jó partnerek lennének ebben. A felsőoktatásról szólva elmondta:  2010-ben három, most két egyetemi kar működik a SEK-en, bízunk abban, hoyg a gépészmérnökképzéssel ez visszaáll.

Molnár Miklós: a részönkormányzatok önmagukban nem fognak megoldani semmit, ennél sokkal fontosabb, hogy jó szakemberek álljanak az ügyek mellett. A fogadóórákat én a szavazókörzetben tartottam, így megismerhettem az ottani problémákat. A városfejlesztéssel kapcsolatban elmondta: mi egy 90 ezres várost képzelünk el, ehhez megvan itt a gazdasági potenciál. Lehet ide munkásokat, diákokat hozni ehhez, de az önkormányzatnak kell ebben segítenie. Törvényi intézkedések már történtek, de nekünk is lépnünk kell.

Ipkovich György: a városban minden lakónak legalább egyszer kell jusson meleg étel, ez nem lehet kérdés.  A bérlakáshoz juttatást ezentúl egyéni alapon kell eldönteni, nem annak alapján, hogy fel tudja újítani a lakást, amit bérbe vesz. A városba betelepülő szakembereknek is a bérlakásprogram keretén belül kell lakáshoz kell jutniuk.

Balassa Péter: mi igényes Szombathelyt szeretnénk, és ez nem pénz, hanem hozzáállás kérdése. A Jobbik sosem politikai alapon szavazott, ezentúl is így lesz.

Horváth Zoltán zárásként az LMP 14 jelöltjét ajánlotta a szavazók figyelmébe, kijelentve, hogy a szavazatok nem vesznek el. Majd átadott egy-egy almát a többi polgármester-jelöltnek.

Ipkovich György két apró ígéretet tett  az ingyenes parkoláson kívül: a Micimackó Óvoda gyermekszállító buszát rendbe tesszük, a nyugdíjas klub tagjainak szállítását is megoldjuk. Mi ezzel kezdjük, ha nyerünk. Molnár Miklós: kiadványt készítettünk, amely tartalmazza a programunkat, ez mindenkihez el fog jutni.

 

 

Korábbi vitaestek:

- téma az egészségügy
- bűnmegelőzés, közbiztonság, környezetvédelem
- oktatás, szociális ügyek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!