Szombathely

2014.08.01. 18:20

Százéves idén a Savaria szálló

Száz évvel ezelőtt kezdődött meg a Savaria (egykori Kovács) szálloda építése. A centenárium alkalmából a Berzsenyi Dániel Könyvtár és a Vasi Múzeumbarát Egylet ősszel kiállítást és kerekasztalbeszélgetést rendez.

Simon Erzsébet

A szervezők várják azok jelentkezését, akik tárgyi dokumentumokkal hozzá tudnak járulni a tárlat sikeréhez, vagy szívesen részt vennének a szálloda történetét felidéző beszélgetésen. Bizonyára akadnak olyanok, akik itt dolgoztak, zenéltek, az étteremben, a télikertben tartották az esküvőjüket, vagy néhány vendégéjszakát töltöttek a falak között.

Az emlékek, a tárgyi dokumentumok összegyűjtésére a rendezők létrehoztak egy Facebook-oldalt. Egy közösséget, amelyhez bárki csatlakozhat, aki szeretné velük együtt ünnepelni a neves évfordulót, és megosztani az emlékeit, a fotóit a szállodával kapcsolatban.

A Király utca és a Széll Kálmán utca kereszteződésében álló épület története még 1911-ben kezdődött, amikor felvetődött egy nagyszabású, európai színvonalú, előkelő szálloda terve. Később működött itt posta és rendőrség, szállásoltak itt el erdélyi menekülteket, volt proletár étkezde, szerveztek benne állandó kabaréesteket, bálok, jótékonysági estek, társadalmi események színhelye volt. Bár az épület 2005 óta be van zárva, frekventált elhelyezkedése miatt napjainkban is a városi élet szerves része; gyakran látni az ablakokon bekukucskáló kíváncsi embereket, a homlokzatot csodáló turistákat, a szálló előtti töredezett virágtartókon megpihenőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!