Szombathely

2016.05.31. 10:47

Széll Kálmán egészségére koccintottak

Otthonában köszöntötte 90. születésnapja alkalmából prof. dr. Széll Kálmánt dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere.

Szombathelyi Médiaközpont

A magyar egészségügy kiválósága Herényben született régi Vas megyei nemesi családban. Miután szülei vagyonát államosították, viszonylagos szegénységben nőtt fel, de boldog, kiegyensúlyozott gyermek- és ifjúkorra emlékszik vissza.

Iskoláit Kámonban, illetve a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnáziumban, majd Kőszegen a Hunyadi Mátyás Honvéd Katonai Alreálban és Nagyváradon a Magyar Királyi Gábor Áron Honvéd Tüzérségi Hadapródiskolában végezte. 1945-ben Győrben a Bencés Gimnáziumban érettségizett.

Fotó: Szombathelyi Médiaközpont

A második világháborúban, 1945 májusában angol hadifogságba került, azonban pár hónap múlva hazaszökött. 1946-ban iratkozott be a Pázmány Péter Tudományegyetem Orvosi Karára, ahol 1952-ben summa cum laude szerzett diplomát. 1952 óta a Markusovszky Egyetemi Oktatókórházban dolgozott sebészként, majd aneszteziológus adjunktusként, 1968-tól már osztályvezető főorvosként 1992-es nyugdíjazásáig.

1993-tól a Pécsi Orvostudományi Egyetem Főiskolai Kar Szombathelyi Tagozatán volt tanár, tagozatigazgató helyettes, 2013-ig óraadóként oktatott.

A Markusovszky Egyetemi Oktatókórházban számos újítás atyja, az aneszteziológiai és az intenzív osztály megalapítója. Mindenben kivételesen elkötelezett és következetes. Gyermekeivel, és négy unokájával szeretetteljes, rendszeres a kapcsolata.

Ma is aktív életet él. Előadások megtartására továbbra is szívesen vállalkozik. Egészségi állapota miatt - nagy szívfájdalmára - már nem tud kerékpározni, de a kert, a festészet, az írás kikapcsolódás számára.

Korábbi írásunk dr. Széll Kálmánról itt olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!