Szombathely

2014.09.18. 15:30

Szellempiac lett az egykori Novák-piacból Szombathelyen

Szombathely - Közérdekből végrehajtott hatósági intézkedés során takarították ki az Árkádia bevásárlóközpont mögötti hajdani kereskedőudvart. A terület rendbetételét az önkormányzat rendelte el.

Nagy Ildikó

Szellempiac lett az egykori Novák-piacból: jó pár éve így emlegetik az Árkádia bevásárlóközpont mögött hajdani kereskedőudvart, amit - ahogy azt szerdán megírtuk - kitakarítottak. Ami azt illeti, a piacot a rendszerváltás utáni években megálmodó befektető, Novák Tamás nem is bánja, hogy a piacot már nem vele hozzák összefüggésbe: azt mondja, nemrégiben járt arra, és nem örült, amikor látta, hogy mivé lett a terület.

Pedig annak idején jó ötletnek tűnt a lakótelepek szomszédságában, az Ausztriából a városba vezető út mellett piacot nyitni és tegyük hozzá: Novák Tamásnak ez az ország sok más városában sikerült is , ám a befektető elmondása szerint egy idő után megelégelte a hatóságok bürokratikus kekeckedéseit.

A kereskedőudvart először bérbe adta, egy szombathelyi vállalkozó működtette, de csak egy ideig. Novák Tamás végül 2007-ben az eladás mellett döntött: a kereskedőudvar a budapesti székhellyel bejegyzett KKM 2004 Kft. tulajdonába került és a földhivatali nyilvántartás szerint ma is ezé a cégé. Az pedig már a nyilvános cégnyilvántartásból olvasható ki, hogy a kft. ellen többször is indult végrehajtási eljárás, az ott fellelt adatok szerint ez év márciusának végéig 100 millió forint feletti adótartozása volt a cégnek.

Rajos Tamás és Kolompár István a kereskedőudvar pavilonjaiból összegyűjtött szemetet viszik (Fotó: Szendi Péter)

A kft.-nek Vas megyei ügyvezetője van: a séi lakcímmel feltüntetett Molnár Szabolcs, aki egyébként nem csak ebben kft.-ben, hanem még legalább húsz cégben tűnik fel tulajdonosként. Molnár Szabolcsot szerettük volna elérni, de nem sikerült: Szombathelyen többen is tudják, hogy jó ideje Izraelben él. Feltehetően ezért nem reagált a szombathelyi polgármesteri hivatal levelére sem, amelyben arra szólították fel, hogy tegye rendbe a tulajdonában lévő területet.

Azt már Lakézi Gábortól, a polgármesteri hivatal városüzemeltetési irodavezetőjétől tudjuk, hogy több lakossági bejelentés is érkezett hozzájuk az elhanyagolt területtel kapcsolatban. A kereskedőudvarban hajléktalanok rendezkedtek be, akik nem kevés hulladékot hagytak maguk után. (A terület állapota egyébként a szombathelyi közgyűlésen is téma volt tavaly nyáron, akkoriban a patkányok is elszaporodtak a területen). Mivel mellette vendéglátóegységek, hús- és egyéb élelmiszer-üzletek vannak, nem lehetett tovább halogatni a rendbetételét. A polgármesteri hivatalból kiküldött felszólítására azonban nem reagált a tulajdonos cég képviselője, ezért egyrészt (százezres nagyságrendű) környezetvédelmi bírságot róttak ki rá, másrészt elrendelték a terület rendbetételét, amelynek 330 ezer forintos költsége ugyancsak a kft.-t terheli majd. A Szomhull és a Savaria Rehab Team dolgozói kedden kitakarították a kereskedőudvart, és elszállították az évek során felgyülemlett szemetet.

A kereskedőudvart körbejárva érthetetlennek tűnik, hogyan juthatott erre a sorsra. A pavilonokkal körbevett terület közepén egy hajdanán szebb napokat láthatott szabadtéri kemencével ideális helye lehetne egy termelői piacnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!