Szombathely

2014.08.25. 15:40

Szép kertek, takaros utcák

Szombathely - Nyolcadik alkalommal hirdette meg ebben az évben a Parkerdei Kertbarát Egyesület a Legszebb kert, illetve a Legrendezettebb utca versenyt. A díjakat augusztus huszadikán kis ünnepségen adták át a legjobbaknak.

Varga Krisztina

Az egyesület minden évben versenyt hirdet a kertművelők között, s egyúttal a legrendezettebb utca címért is indulhattak a közösségek. Az idén is két kategóriában: hagyományos és modern kertművelésben mérettettek meg a kiskert-tulajdonosok. A pályázók május közepén ismerkedhettek meg a feltétetelekkel, majd kilencfős bizottság szemlélte meg az egyes parcellákat. A végeredmény a zsűri és az egyesületi vezetőség közös véleménye alapján született meg.

Balázs Attiláék modern kertje

Az elmúlt héten a szakadó eső ellenére szép számmal jöttek el érdeklődők az ünnepélyes eredményhirdetésre. A díjátadásra megérkezett dr. Puskás Tivadar polgármester és Havasi László, a Szombathelyi Civil Kerekasztal küldöttje is. A városvezető elismerőleg szólt a szépkertes mozgalomról, amely ösztönzi és közösséggé kovácsolja a kertészkedőket.

dr. Puskás Tivadar és Molnár Lajos egyesületi elnök

Ebben az évben hagyományos kertművelésben Bakó Péter kertje vitte el a pálmát, a második Csejtei Norbert, a harmadik pedig Kovácsé Zakits Edina parcellája lett. A pihenőkertek kategóriájában Balázs Attila, Szalai László és Kovács László végzett az első három helyen. A dobogósok vásárlási utalványt és serleget, az első tíz helyezett könyvjutalmat kapott. A Legrendezettebb utca 2014. táblát a Bükkfa utca kollektívája vehette át.

Az ünnepség résztvevői, elöl Bakó Péter, Takács Lajosné, Dávid Ferenc és felesége

Az ünnepség Rapali Márton kertjében, tapasztalatcserével, állófogadással ért véget, hogy aztán átadja a helyét a délutáni Nyitott porta rendezvénynek, amelyet évente kétszer, májusban és augusztusban hirdet meg az egyesület vezetősége. A prog-ramsorozattal a városlakóknak kívánnak oldott hangulatú ízelítőt adni a parkerdei lét, a kertészkedés örömeiből. Ezúttal három tulajdonos, Huszár Árpád, Papp Árpád és Nagy Sándor nyitotta ki portáját és látta vendégül a kertészkedés iránt érdeklődő látogatókat. A már kiderülő időben mintegy harmincan fogadták el az egyesület meghívását, és látogatták végig a három helyszínt. Mindhárom tulajdonos kitett magáért: szép kerttel, érdekes növényekkel, finom falatokkal várták a látogatókat. A jó hangulatról a korábbi alkalmakhoz hasonlóan Nagy Béla harmonikás gondoskodott, sőt az egyik portán még focikupát is tartottak a vendégeknek.

Bakó Péterék első díjas hagyományos kertje

A Parkerdei Kertbarát Egyesület húsz évvel ezelőtt, 1994-ben alakult meg Feketefenyves-dűlői tulajdonosokból, a korábbi Latex kertszövetkezet tagjaiból. A csaknem 480 kerttulajdonos 5 600 négyzetméteres parcellákon gazdálkodik. A közös ügyeket, így a mintegy 20 kilométeres úthálózat gondozását egyesületi keretekben végzik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!