Szombathely

2014.07.23. 10:30

Szívják a kormot

Szombathely - A közgyűlésen kezdeményezték a Thököly utcai buszmegállók áthelyezését. Ezt az ötletet a Volán nem támogatta. A képviselők sem értették, hogy miért lenne erre szükség.

Bajdó Bettina

Dr. Takácsné dr. Tenki Mária képviselő terjesztette elő a megállók áthelyezéséről szóló javaslatot. A lakók nagy sajnálatára nem sikerült a javaslatot elfogadtatni. Az itt élők még 2013. április 23-án kelt levelükben fordultak a képviselő-testülethez, melyben kérték a Thököly utca 31–35., illetve a 30–32. számú házak előtti buszmegállók áthelyezését. Tavaly július 30-án megkapták a tájékoztatást, melyben közölték, hogy kérelmüket a Vasi Volán szakmai érveire hivatkozva elutasították. Ezután kétszer is kérték, hogy a hivatkozott szakmai szempontokat megismerhessék. Végül 2013. november 5-én megkapták a kért adatokat.

A lakók meggyőződése, hogy a felsorolt szakmai indokok nem gyengítik, hanem ellenkezőleg, inkább alátámasztják kérelmük jogosságát. Az indoklás szerint ez a buszközlekedés legfrekventáltabb megállóhelye, a napi járatok mintegy 40 százalékát érinti. Pontosan ez az itt élők problémája. Ez napi több száz buszt jelent. Az év 360 napján, reggel fél öttől este 11-ig a buszok fékezését, gyorsítását, az ajtók nyitását és zárását hallgatják, szívják a kormot, a kipufogógázt. Azzal is egyetértenek a lakók, hogy kiemelt jelentőségű átszállási csomópont. Az eredeti kérelmükben leírtak alátámasztják, miért lenne biztonságosabb a Ferences kertnél lévő megálló az átszállóknak. Nem tudják, hogy a Vasi Volán végzett-e bármilyen felmérést az utazók között arról, hogy hány százalékuknak kifejezett úti célja a nevezett megálló. Nekik, akik évek óta látják a forgalmat, meggyőződésük, hogy az utazók nagy része pusztán átszállásra használja. Az indoklásban az is szerepel, hogy áthelyezés esetén a megállóhely távolság (a Ferences kert és a nyomda között) 700–900 méterre növekszik, amely belváros vonatkozásában szakmailag nem elfogadható. A lakók szerint a megállók közti távolság középpontja a jelenlegihez képest 150–200 méterrel lenne több, ez pedig szerintük nem leküzdhetetlen távolság.

A lakók arra kérik a testületet, hogy a kérelmükben, illetve a felsorolt érveik alapján fontolják meg újra a döntést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!