Szombathely

2014.04.23. 10:10

Hatékony munka a közgyűlésen - 54 napirendi pontot tárgyaltak a képviselők

Szombathely - Hosszú nap előtt állnak a képviselők, hiszen nyilvános ülésen 54 napirendi pontot kell tárgyalniuk. Közbiztonság, egészségügy és mérlegbeszámolók kerülnek a városatyák elé.

Bajdó Bettina

Tíz perccel kilenc óra után dr. Puskás Tivadar polgármester nyitotta meg az ülést, s bejelentette, hogy egy sürgősségi napirendi pont érkezett, erről szavaztak is a képviselők, majd az ülés végén kerül sorra. Horváth Zoltán (LMP) kísérletet tett arra, hogy a jegyzői tájékoztatót hozzák előre, ám ezt leszavazták.  Dr. Czeglédy Csaba (MSZP-SZTKE) frakcióvezető egy kérést továbbított, mégpedig, hogy a Zanat elején lévő négy utat önkormányzati használatba vegyék, illetve felhozta a hőerőművek kérdését. Molnár Miklós (Pro Savaria) alpolgármester átfogó vizsgálatot javasol a lakóparki utakkal kapcsolatban, mert ezek pluszkiadást jelentenek a városnak. Erről a májusi közgyűlésen beszélnek majd bővebben.  Mivel a jelöltek kérték, hogy az iskolaigazgatói kinevezések véleményezéséről zárt ülésen tárgyaljanak, erről is szavaztak a városatyák, igennel.

 

Ezt követően át is tértek a napirendi pontokra, mindjárt az elején a választásokról beszéltek. A polgármester megköszönte a megyei lakosoknak, hogy elmentek szavazni. A megyei választópolgárok 63,4 százaléka adta le a voksát, Szombathelyen 71 százalékos volt a részvételi arány. Hollósi Tamás, az 1. választókerület választási bizottság elnöke kapott szót, ő is megköszönte a szavazatszámláló bizottságok munkáját. Majd minden párt képviselője követte a példáját.

A második napirendi pontban emlékhely állításával kapcsolatos döntéseket hoztak. A Holokauszt Emlékév alkalmából az önkormányzat - méltó módon megemlékezve a magyar holokauszt áldozatairól - a szombathelyi gettó egykori bejáratánál, a Bejczy utcában emlékmű elhelyezését tervezi. Több mint hatmillió forintot költenének erre a célra. Az emlékmű  végleges tervezete májusra készül el. Németh Kálmán (MSZP-SZTKE) kifogásolta, hogy miért nem hallottak előbb és részletesen erről a tervről. A polgármester válaszában kifejtette, hogy 2013 nyarán a Szombathelyi Zsidó Hitközség és az önkormányzat közösen fogalmazták meg, hogy szeretnének egy ilyen emlékhelyet. Dr. Czeglédy Csaba ezzel a válasszal nem elégedett meg, szerinte sok mindent tisztázni kellene a holokauszttal kapcsolatban, illetve az emlékűvel kapcsolatban is: ki döntötte el, hol állítják fel az emlékművet, melyik művészt kérik fel, hogy milyen forma legyen.  Puskás Tivadar szerint korán elkezdődött a kampány. Csak annyit kérdezett, hogy az elmúlt 20 év alatt készült-e olyan tervezet, mely azzal foglalkozott, hogyan emlékezzünk meg a történtekről. Erre Németh Kálmán igennel válaszolt. Korábban zsűrizett alkotást terveztek, aminek a felállítását épp a Fidesz akadályozta meg. Sági József (Fidesz) kijelentette, hogy az elmúlt húsz évben tervek készültek, de emlékmű eddig nem. Az ügyet tárgyalta a kulturális bizottság, és tudomása szerint egyeztettek a zsidó hitközséggel is. A kérdés az az, hogy hol állítsák fel az emlékművet, a Rákóczi vagy a Bejczy utcában. Dr. Takátsné dr. Tenki Mária (Fidesz) hangsúlyozta, hogy a 70 évvel ezelőtt elhurcoltak sokat tettek a polgári Szombathelyért. Szerinte az a fontos, hogy minél előbb megvalósuljon az elképzelés. A polgármester bejelentette, hogy július első vasárnapján emlékeznek a holocaustra, akkor avatják az emlékhelyet. Megszavazták, hogy ezt az emlékművet állítják fel.

Első világháború történelmi emlékeit őrző emlékművek helyreállítása

Javaslat került a képviselők elé az „Első világháború történelmi emlékeit őrző emlékművek helyreállítása" című pályázattal kapcsolatos döntés meghozataláról. Indulnak a pályázaton, melyen ötmillió forint nyerhető. Ebből újulhat meg a 83-as gyalogezred, a Herényi hősi emlékmű, az Újperinti és az oladi hősi emlékmű, és sor kerülhet a jáki úti katonai temető renoválására is.  Ezt követően a Szent Márton-kártyáról vitáztak, s elfogadták, hogy bevezetik. Városi program indul a gyermekkori lisztérzékenység szűrésére. A szombathelyi óvodákban végzett előzetes igényfelmérés alapján 516, hatéves gyermek szülője kérné - írásbeli nyilatkozattal - a szűrés elvégzését, azaz a szülők részéről igény mutatkozik a program folytatására. A programmal mindenki egyetértett, bár dr. Prugberger Emil (Pro Savaria) kifogásolta, hogy ezt miért az önkormányzatnak kell megszerveznie, ez állami feladat lenne. A polgármester hangsúlyozta, hogy példát mutathatnak a programmal az egész országban. Utalt arra, hogy a HPV-védőoltás beadását támogató programmal is élen jártak, ezt a terhet az állam le is vette a vállukról, országossá vált.  A program elindítását támogatták a képviselők.

Még egy egészségügyet érintő kérdést taglaltak, betegirányító rendszert alakítanak ki a Váci Mihály utcai felnőtt háziorvosi rendelőben. A felnőtt háziorvosok tájékoztatása alapján egy átlagos kártyaszámmal rendelkező körzet vonatkozásában átlagban 75 beteg ellátása történik a napi 4 órás rendelési időben, míg a házi gyermekorvosok vonatkozásában ez a mutató  50 fő/nap. Fenti adatok tükrében szükséges olyan intézkedéseket megtenni, amelyek hatására a háziorvosok több időt tudnak a tényleges betegellátásra fordítani, egyúttal a szombathelyi betegek rugalmasabban, rövidebb idő alatt intézhetik adminisztratív jellegű ügyeiket a háziorvosi rendelőkben.  Előzőekre lehet megoldás a betegirányító rendszer kiépítése a háziorvosi rendelőkben. A rendszer működtetéséhez egy egészségügyi végzettséggel rendelkező munkatárs szükséges, aki az Egészségügyi Alapellátó Intézetnél állna alkalmazásban. Ezt meg is szavazták a képviselők.

Kitértek arra, hogy pályázati forrásból 15 kamerával bővítik a közterületi kamerarendszert. Egyhangúlag fogadták el a javaslatot.

Ismét módosították az idei költségvetést

Rábólintottak az önkormányzat 2013. évi zárszámadásra és megszavazták a könyvvizsgáló véleményéről és a pénzmaradványok jóváhagyásáról szóló előterjesztést is. Ismét módosították az idei költségvetést. Horváth Zoltán (LMP) nem értette, hogy miért nem kerültek a módosítások a bizottságok elé. Például a rendőrségnek ötmilliós, az egyházaknak hárommilliós támogatást akarnak megszavaztatni. Balassa Péter (Jobbik) pedig attól félt, hogy kiengedik a palackot a szellemből. Aztán módosította, a szellemet a palackból. Mivel most kicsit jobb a helyzet, elkezdenek osztogatni, költekezni. Molnár Miklós alpolgármester szerint sem szerencsés, ha ilyen bevételeket működésre fordítanak.

A költségvetés módosítása után a város településszerkezeti tervének és helyi építési szabályzatának módosítása következett. Az előterjesztés megtárgyalása előtt Tóth János kapott öt percre szót, a Falco-gyárnak és környékének légszennyezettségéről beszélt. Egy jelentésre hivatkozott, mely szerint a környéken a fűtési szezonban kisebb a szállópor-szennyezés, mint a város egyéb területein. Ezt azonban szerinte senki sem hiszi. Úgy vélte, hogy a hatóság manipulál a mérési eredményekkel és a mérési időpontokkal.  Arra kérte a közgyűlés tagjait, hogy Tér Lászlóra egyperces néma felállással emlékezzenek. Tér László sok időt töltött azzal, hogy a Falco-helyzet megoldódjon, sokszor felszólalt a szennyezés ellen. Nemrég tüdődaganatban hunyt el.  Puskás Tivadar polgármester hozzátette, hogy közel harmincmillió forintba kerül a mobil mérőeszköz beszerzése, ehhez a szakemberek állásfoglalására várnak.

Arról is döntöttek, hogyan és hol lehet plakátolni az önkormányzati választási kampányban. Czeglédy szerint ellentmondás van az anyagban, mégpedig a Kúria döntése, és a helyi rendelet között. Balassa úgy vélte, hogy minden rendelet annyit ér, amennyit betartanak belőle. Szerinte az országgyűlési választásokon nem voltak egyenlők a feltételek, kész plakáterdő alakult ki. Végül elfogadták a rendeletet.

Ezt követően a cégek mérlegbeszámolójára került sor. Czeglédy Csaba feltette a kérdést, hogy a Médiacentrum Kft. miért került fel ismét a NAV végrehajtási listájára. Koczka Tibor igazgató nem tudott rá válaszolni, ő sem érti, mert a NAV-tól megkapták az igazolást, hogy nincs tartozásuk. Egyenként szavaztak a beszámolókról, s rá is bólintottak. Ezt követték a részben önkormányzati tulajdonú cégek beszámolói. A Vasivíz Zrt. mérlegbeszámolóját nem hagyta szó nélkül az ellenzék. Czeglédy Csaba azt kérdezte a vezérigazgatótól, hogy volt-e jutalomosztás, kik és mennyit kaptak. Mivel pedig többségi önkormányzati tulajdonú cég, az embereknek joguk van tudni, hogy közpénzből osztogatnak-e jutalmat például városi képviselőknek.  Dr. Kohuth Viktor vezérigazgató nem tudott számszerű választ adni a prémiumosztásról. Elmondta, két csoportra lehet osztani a prémiumosztást: volt egy olyan, ami a bérnek a része és a teljesítmény alapján fizették ki. S volt jutalom, amelyet minden olyan dolgozó megkapott, aki a pluszelvárásoknak megfelelt. Ezt a bérmaradvány terhére fizették ki. Szerinte ez összeegyeztethető. Szakács Dávid elmondta, ő az egyetlen osztályvezető a cégnél, jutalmat senki sem kapott, prémiumot igen, mert teljesítette a feltételeket. Hozzátette, a hatmilliárdos mínusz megtévesztő, egy törvényváltozásból ered. A társaság egyébként jól gazdálkodott. Németh Kálmán (MSZP-SZTKE) felhozta, hogy nem oldották meg a Fedett Uszoda finanszírozásának kérdését.  Még rágódtak a jutalmakon, illetve a prémiumokon, végül elfogadták a beszámolókat.

Hidat felújításáról

Hozzászólások nélkül rohantak át a következő napirendi pontokon, a 31-esig mindent megszavaztak a képviselők. Ennél a pontnál a hidak felülvizsgálatát és szükséges felújítását taglalták. Kiderült, a városnak 55 hídja van. Németh Kálmán hozzátette, hogy az előterjesztésben három összeg is szerepel egy felújításánál, nem derül ki, hogy melyik a valós. Végül azt a választ kapja, hogy a 60 millió a reális, de a végleges szám majd csak a közbeszerzésnél derül ki. A közgyűlés a hídvizsgálat által teljes felújításra javasolt Pásztor, Markusovszky, Hunyadi János utcai Gyöngyös-patak közúti híd korszerűségi, felújítási tervdokumentációira összesen hatmillió forintot biztosított az évközi tervezések keret terhére. Továbbá a 20 tonnás súlykorlátozásokkal is egyetértettek több hídnál is. Döntenek arról is, hogy rendbe teszik a Vak Bottyán-hidat.

Ezt követően is gyorsan megszavaztak pár napirendi pontot, például, hogy a Gyöngyöshermán-Szentkirályi Polgári Kör egy évig ingyen használhatja a Zarkaházi kastélyt, majd leragadtak a bérlő kijelölésénél egy Mátyás király utcai ingatlannal kapcsolatban.  Végül ebben is megegyeztek, majd fél négyig szünetet rendeltek el.

Ingatlanok

A délutáni részt is gyors szavazással kezdték, pillanatok alatt rátértek a vagyongazdálkodási bevételek alakulására. Szakály Gábor (Fidesz) ennek kapcsán annyit kért, hogy a Homok utca 13-as ingatlannak függesszék fel a meghirdetését, mert ezt lakáscélra szeretnék használni. Az Agora által kiadott belvárosi helyiségeket pedig hirdessék meg. Ezt el is fogadták, majd ügyvezető igazgatót választottak a Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft.-nél. Kovács Márta  megbízatását az év végig hosszabbították meg. Május végén lejár az  egyes önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok könyvvizsgálóinak megbízatása. Molnár Miklós alpolgármester azt javasolja, hogy a díjazásuk legyen egységes, s majd májusban tárgyalják újra az ügyet. Szakály Gábor viszont azt mondta, hogy egy évre bízzák meg őket, s utána térjenek vissza a kérdésre. Végül abban egyeztek meg, hogy jövő hónapban újra tárgyalnak a könyvvizsgálók bérezéséről.

A két közgyűlés közötti beszámolók között Szakács Dávid ismét szóba hozta a zanatiak kérését, miszerint négy utcát vegyenek önkormányzati kezelésbe. Hangsúlyozta, sem a lakók, sem az önkormányzat nem mulasztott, de meg kell hallgatni a lakók kéréseit. Májusra hozzák vissza az ügyet. Horváth Attila (MSZP-SZTKE) szerint a Csónakázótó melletti kültéri fitneszparkot nem lehet használni, mivel gyerekek foglalják el, ezért érdemes lenne ide egy játszóteret építeni. Molnár Miklós alpolgármester pedig arról tájékoztatta a képviselőket, hogy folyamatosan dolgoznak a gépészmérnök szak elindításán. Tárgyalnak a leendő oktatókkal is, egyikőjük május elején érkezik Szombathelyre Belgiumból. A támogatási szerződést várhatóan május 5-én írják alá az egyetemmel. Azt is elmondta, hogy munkásszállókat terveznek a kollégiumok helyén, erről majd ősszel beszélnek részletesebben. Szóba került az SZTK és a volt börtön Ady téri épületének az esetleges hasznosítása is.

A nyilvános ülés végén a sürgősségi napirendet tárgyalták. Ez a „helyi közösségi közlekedés központi költségvetés által biztosított támogatás igénybevételéről" szólt. Közben szünetet is elrendeltek, majd szerették volna visszahozni a 12-es napirendi pontot, ám erre nem volt jogi lehetőség. Szavaztak a 33-as napirendi pontról. Engedélyezték, hogy a Marco Racing Team Kft.-nek, hogy a laktanya, a börtön és a reptér melletti területeken rendezhet Vas megyei Rallye OB futamot. Ezt követően véget ért az áprilisi közgyűlés nyilvános része.A következő közgyűlés május 29-én lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!