Szombathely

2014.06.01. 20:35

Szombathely vértanújára emlékeztek a hídnál

Szombathely - Savaria vértanújára, Szent Kvirin püspökre emlékeztek a hétvégén egyházi és világi vezetők.

Tóth Csongor

1711 éve halt mártírhalált Quirinus, Siscia püspöke, aki a Diocletianus-féle keresztényüldözés idején élt, és mivel nem tagadta meg hitét, követ kötöttek a nyakába és a Perintbe dobták.

Vasárnap délután a patak partján emlékeztek hívők és nem hívők egyaránt.

– Szent Kvirin nemcsak a szalézi plébánia védőszentje, hanem kétezer éves városunk olyan szereplője, akire vallási hovatartozás nélkül büszkék lehetünk – mondta Ágh Ernő főszervező, a Szalézi Egyházközség elnöke, hozzátéve, hogy a szent életműve arra ösztönöz mindnyájunkat, hogy megalkuvás nélkül álljunk ki azért, amiben hiszünk. Arról is beszélt, hogy a mártír püspök erősíti az összeköttetést a horvátok és a magyarok között, hiszen jó kapcsolatot alakítottak ki a horvátországi Sziszekkel.

Brenner József címzetes apát, a Szombathelyi Egyházmegye spirituálisa arra szólította fel a megjelenteket, hogy emlékezzenek azokra a bátrakra, akik minden időben kiálltak a hitükért. Fotó: Cseszkó Tamás

P. Csány Péter plébános a helyszínen elmondta: több hely van a városban, ahol ég és föld összeér, majd köszöntötte azt a zarándokcsoportot, amelynek tagjai gyalog érkeztek Sopronból a püspök tiszteletére.

– Savaria régi kövei eltűntek, ám az egyház sok-sok üldöztetés ellenére még mindig erősen áll – fogalmazott Brenner József címzetes apát, a Szombathelyi Egyházmegye spirituálisa a megemlékezésen, felszólítva a megjelenteket, hogy emlékezzenek azokra a bátrakra, akik minden időben kiálltak a hitükért.

A megemlékezésen részt vett dr. Puskás Tivadar polgármester, dr. Takátsné dr. Tenki Mária tanácsnok és dr. Gaál Róbert jegyző is. Ők az egyházi szervezetek képviselőivel közösen koszorúzták meg a vértanú emlékhelyét.

Az ünnep alkalmából a szalézi oratórium fiataljai szabadtéri színdarabbal adóztak a védőszent emléke előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!