Szombathely

2015.08.28. 12:11

Szombathelyen forgatják a Szent Márton filmet!

Történelmi dokumentumfilm készül Szent Márton életéről. A filmet németországi, franciaországi, és magyar helyszíneken forgatják, de a legnagyobb részét a tours-i püspök szülővárosában, Szombathelyen rögzítik.

Vas Népe-információ

A Médiatanács 114,5 millió forintos támogatásban részesítette öt dokumentumfilm alkotóit az archív tartalmak újrafelhasználásával készülő történelmi dokumentumfilmek gyártására kiírt pályázaton a Magyar Média Mecenatúra program keretében. Ebből az egyik a Pajer Róbert rendezésében készülő film a Savariában született Szent Márton életéről.

Hevér Zoltán forgatókönyvíró elmondta, hogy a most készülő alkotás úgynevezett kreatív dokumentumfilm, amelynek jelentős része dramatikus elemeket vonultat fel a katolikus egyház első nem vértanú szentjének életéből. Az alkotás másik részében interjúk készülnek szakértők bevonásával a Szent Mártonhoz kötődő helyszíneken. Az alkotók a szentéletű főpásztor szellemi útját is végigjárják.

A dokumentumfilm jelentős részét Szombathelyen, az ókori város központjában rögzítik, emellett a székesegyháznál, Szent Márton ereklyéjénél vagy a tiszteletére szentelt templomnál készült felvételek is láthatóak lesznek az alkotásban. Dr. Puskás Tivadar polgármester kiemelte: ez természetes, hiszen Szent Márton itt Szombathelyen, pontosabban az akkori Savariában született 316-ban. Az egész város készül már a 2016-ban, a szent születésének 1700. évfordulójára tervezett ünnepségekre, programokra. Aláhúzta továbbá, hogy Szent Márton számtalan szállal kötődik a mai Szombathelyhez. A filmet 2016. szeptember 30-ig kell elkészíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!