Szombathely

2016.05.31. 11:01

Szombathelyen is itt a „fagyimaffia” - megkóstoltuk, mit kínálnak

Az országos sajtóban „albán fagyimaffiaként” emlegetett jelenség már a vasi megyeszékhely belvárosában is felütötte a fejét. Miért vannak kiakadva rájuk a cukrászok, és mit kapunk tőlünk, ha megkóstoljuk látványos fagyijukat?

Vadas Krisztina

Hogy miről lehet felismerni a magyar sajtóban újabban csak „albán fagyisként" emlegetett árusokat? Pultjaik látványosak, színesek, a fagyi mindig jól mutat a dobozokban. A kiszolgálók nagyon kedvesek és jó nagy adagot adnak, viszonylag olcsón.

Hol van itt a hiba?

Hát abban, amit a kedves vásárló a tölcsérbe kap: egy ízetlen, színtelen jéggombócot. Az árusaik által fagylaltnak nevezett valamiben a szakemberek szerint nincs más, mint stabilizátorok, emulgátorok, aromák és színezőanyagok tömkelege. Az alapanyagok sem éppen felső kategóriásak. A másik nagy probléma ezekkel a fagyikkal az, hogy a fagyasztás során a levegővel akár kétszeresére is növelik a térfogatot, ezért tűnnek óriásinak a gombócok.

Elmentünk hát ahhoz a két új szombathelyi fagyishoz, akik a fenti leírásnak megfelelő pultot nyitottak az elmúlt hetekben a belvárosban. Hangsúlyozzuk: nem arról a Fő téri fagyispultról van szó, amelyet Szombathely egy közismerten albán származású lakója üzemeltet hosszú évek óta problémák nélkül. Mindkét új árusnál 200 forintért jutottunk egy gombóc fagyihoz, ami körülbelül 5 dekagrammot tett ki. Az egyiknél eper, míg a másiknál narancs ízesítésű fagylaltot kértünk.

Milyen az albán fagyi?

A vásárlás során, mindkét helyen szinte ugyanazt tapasztaltuk, mint amit előzetesen olvastunk ezekről a fagyizókról. A mediterrán külsejű eladók (akikről nem lehet biztosan tudni, hogy tényleg albánok-e) igazán kedvesek, mosolygósak, a pultokban szépen elrendezve, feldíszítve kínálták a hűsítő édességet. A csokiöntetet és a rolettit ingyen adták a fagyi mellé. A hideg zuhany valóban akkor ért, mikor lelkesen megkóstoltuk a szerzeményeket. Az eperfagyinak egyébként már a színe is csak egy halványabb puncshoz hasonlított, íze pedig egész egyszerűen nem volt. Fogyasztás közben cukros valami oldódott a szánkban, amit mindennek neveznénk, csak eperfagyinak nem. Emellett rettentő gyorsan olvadt, látszott rajta, hogy nincs bent anyag.

Nem gondoltuk, hogy ezt a borzalmat lehet fokozni, de a narancsfagyi megkóstolása után úgy éreztük, sosem ettünk még ennél rosszabbat. Még nagymamánk kelkáposzta-főzelékét is szívesebben fogyasztottuk volna abban a pillanatban. A narancs jellegzetes, savanykás ízének reménye egy pillanat alatt tovaszállt, helyébe egy túl töményre sikerült narancsszörp gejl íze lépett. Ami érdekesebb, hogy nem volt rendesen elkeverve, ezért voltak olyan részek a gombócban, ahol csak ízetlen, natúr fagyi volt. Nem kell mondanunk, a fagyi nagy része a kukában landolt.

A Nébih fagylaltokról készített tájékoztatója szerint a jó fagylaltban nincsenek jégdarabok, mert az a megolvadt fagylalt visszafagyasztásakor keletkezhet. Márpedig itt nagyon jellemzőek voltak a kemény részecskék.

A kóstolás után csak egy kérdés forgott a fejünkben: hogyan lehetséges, hogy ilyen fagylalt mégis árusítható? Sajnos, jelenleg nagyon laza az élelmiszertörvény fagylaltra vonatkozó szabályozása. Például fontos, hogy a gyümölcsfagylaltba kerüljön gyümölcs, de az már nincsen megszabva, hogy milyen mértékben. Vagyis például már arra a fagyira is ráírhatják, hogy "eperfagylalt" amelynek nagyon minimális az epertartalma.

Mit gondolnak erről a szakemberek?

Az albán fagyisok hazai feltűnésén a cukrászok is felháborodtak. A Magyar Cukrászok Ipartestülete Pénzcentrumnak tett nyilatkozata szerint a probléma megoldása az élelmiszertörvény megváltoztatása lenne, ennek érdekében pedig már dolgoznak is egy ajánláson, amelyet a kormány elé szeretnének terjeszteni. Véleményük szerint  az albán fagyizók tisztességtelen piaci magatartásukkal hatalmas anyagi és erkölcsi károkat okoznak közvetlenül a magyar fagylaltos társadalomnak, közvetetten pedig minden vásárlójuknak és az egész magyar gazdaságnak. Utóbbit azért teszik hozzá, mert állítólag sok hasonló fagyis eltünedező, adót nem fizető vállalkozásokban működteti a fagyiüzemet.

Mit gondolnak róla a szombathelyiek?

Néhány fagyiszerető embert is megkérdeztünk, hallottak-e már az albán fagyimaffiáról, illetve kóstolták-e már a termékeiket?

Zacsik Evelin, 20 éves, tanuló

- Most tudtam meg, hogy létezik albán fagyimaffia. Ez az ízfokozók illetve térfogatnövelők által olcsóbban árusított fagyi. Szerintem, ha telenyomják ízfokozókkal ezt a hideg édességet, az fel fog tűnni előbb-utóbb mindenkinek. Főleg a túl alacsony ár miatt. Lebuknak, a hatóságok pedig fel fognak lépni ellene.

Nagy Noémi, 21 éves, turizmus és vendéglátás szakos hallgató

- Ez nagyon nem hangzik jól. Valószínűleg meg fogják büntetni őket. Legfőképpen az áron aluli fagylalt fog előbb vagy utóbb még az utca emberének is feltűnni. Ami nagymértékben rontja a fagyi kínálatot, az a habosítás és térfogatnövelés, ez egy nagyon rosszul elgondolt imázs-kialakítás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!