Szombathely

2015.05.08. 21:02

Szombathelyen próbált Ferenczi György a Ganxsta-szülinapra! – videóval

Egy Ganxsta-számmal indult az este, de Ferenczi Györggyel végződött. Szombathelyi koncertje után beszélgettünk.

Budai Dávid

Ismét Szombathelyen járt Ferenczi György és a Rackajam. Igen ismét, mivel 1992 óta évente minimum kétszer, de előfordul, hogy háromszor is ellátogatnak a vasi megyeszékhelyre. Aki ismeri Ferenczi Györgyöt és zenekarát, az tudja, hogy igen jó zenészek és nagyon jó bulikat szoktak csapni. Így volt ez csütörtökön is, viszont a blueshoz szokott, megzenésített verseken edződött füleket igencsak meglepte, amikor Ganxsta Zolee és a Kartel: Boom a fejbe! című dalával nyitottak, persze rackás átiratban. Ritka pillanat, amikor az átdolgozás jobb, mint az eredeti. Ez jobb volt, de koncert után azonnal megkérdeztem Ferenczi Györgyöt, hogy kerül a csizma az asztalra? – Kövezzetek meg érte, de én nagyon szeretem a Kartelt, a Zoliék kértek meg arra minket, hogy a mostani szombati születésnapi koncertjükre dolgozzuk fel a számukat, amit nagyon szívesen meg is csináltunk.

A stíluskülönbséget firtató kérdésemre Ferenczi György azt válaszolta, hogy nem olyan nagy a különbség, hiszen mindketten a szavakkal játszanak, ebben nincs különbség. Tökéletesen lüktet az a sor, hogy: „Boom a fejbe, halott vagy haver”, ez maga a magyar nyelv, akárcsak Petőfinél, aki Ferenczi szerint az első rapper volt. – Igaz, hogy más felől közelítünk, de annyira talán ez sem igaz, Zoli angyalföldi, én pesterzsébeti vagyok, mindketten külvárosban nőttünk fel, csak máshogy hívták a kerületet. Ráadásul korban is egyformák vagyunk. Az életérzés ugyanaz, akárcsak ő, én is csibészek között nőttem fel. Ha már a költők szóba jöttek, megtudtam, Petőfi Sándor és Gérecz Attila a két nagy kedvenc.


videó: Budai Dávid

Ferenczi György nem csak a szavakkal, de a hangszerekkel is virtuózan bánik. A fő hangszer a harmonika, de gyermekkora óta hegedül, tud gitározni, basszusgitározni és dobolni is. Gyuri szerint ahhoz, hogy valaki jól tudjon szólót játszani a kísérő hangszerekkel is jól kell bánnia. Hát ő bizony jól bánik minden hangszerrel, bár mint elárulta, a koncerteken legalább tíz harmonikát használ és rendszeresen eltéveszti, hogy éppen melyiket kell előhúznia. Persze ettől még a Rackajam igencsak profi zenekar. Ahhoz, hogy azt a színvonalat tudják nyújtani, amit csütörtökön is látott a szombathelyi közönség, heti négy-öt próbát be kell iktatni. Megtudtam, évi 120 fellépésük mellé tavaly októberben még belefért egy háromhetes amerikai kiruccanás is. Nashville-ben a rock and roll hazájában felvettek egy lemezt. Persze itthon is vannak stúdiók, de ki akarták próbálni, milyen érzés a világ egyik legjobb stúdiójában felvenni egy lemezt. Nem csalódtak a profizmusban, és azt hiszem az a nyolcvan ember, aki velem együtt hallgatta Ferenczi Györgyöt és a Rackajam-et, ugyanezt elmondhatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!