Szombathely

2017.01.31. 14:17

Szörényi Levente nagy kedvvel mesélt a zenekar hőskoráról

Szombathely – Nagy sikerrel rendeztük meg a Prémium magazin téli lapszámának bemutatkozó estjét. A Krúdy Klubban a regisztráció ellenére pótszékezni kellett.

Kovács Ágnes

Legutóbb Király Gábor válogatott labdarúgó kapus és Rudolf Péter színművész volt a Prémium estek vendége. Az érdeklődők akkor is megtöltötték a termet. Szörényi Leventére azonban még többen voltak kíváncsiak. Az Illés zenekar frontembere szívesen jött beszélgetni, hiszen barátai is részt vettek az eseményen. Szyksznian Wanda, grafikusművész és Stekovics Gáspár fotográfus voltak ugyanis társai az esten.

A vendégeket Halmágyi Miklós lapigazgató-főszerkesztő köszöntötte. Hangsúlyozta, a magazin egyre népszerűbb az olvasók körében. Bemutatta a téli számot, majd ismertette, hogy a készülő tavaszi kiadványban a pódiumest résztvevőről is írunk majd. A beszélgetést a magazin szerkesztője, Kovács Ágnes vezette. Kérdésére, hogyan ismerkedtek meg a hatvanas évek derekán egymással, a zenész és a grafikusművész közösen elevenítette fel az Illés alakulásának történetét. Mint ismert, Szörényi azzal a feltétellel lépett be a bandába, ha „biztos pontként" testvérét, Szabolcsot is szerződtetik. Gyorsan kiderült, hogy ez a döntés előnyös lesz az együttes számára. Az első lemezhez borító kellett, a koncertekhez pedig plakát, így hát Bródy János javaslatára Szyksznian Wanda látott munkához. A fiatal művész alig ismerte a zenekart, viccesen emlegette egykori véleményét, miszerint úgy nézett rájuk, mint a „büdös tojásra", hiszen kizárólag klasszikus zenét hallgatott akkoriban, és sokáig zongorázni is tanult. A közönség lelkesen tapsolt a vendégeknek, nevetett a régi történeteken.

Voltak, akik a sztorizások között magasba emeltek egy-egy lemezborítót, dedikált fotót, vagy évtizedekkel korábbi koncertjegyet. A zenész élénken figyelte a közönség reagálását, sok izgalmas, emlékezetes pillanat emlékét osztotta meg a rajongókkal. Így került szóba az is, hogyan festették meg Wandával közösen a fellépések színpadi hátterét, helyre kerültek a félreértések, megismerhettük egy egy dal szövegének eredeti üzenetét. Máskor meg olyan kulisszatitkokat mesélt el, amelyekről még a legavatottabb Illés-rajongók sem hallottak ezidáig. Stekovics Gáspár fotográfustól megtudtuk, lassan egy évtizede cserélte az ecsetet fényképezőgépre, szenvedéllyel örökíti meg a kép születésének hangulatát és leginkább a modellek tekintete érdekli. A jelenlévők megismerhették a szigligeti Alkotóházban készült porték történetét, és néhány személyes emléket is, amelyek olyan nagyszerű emberekhez fűzik a művészt, mint amilyen Makk Károly, Spiró György, Radnóti Sándor, vagy a nemrég elhunyt Esterházy Péter. Az est hangulatához hozzájárult, hogy Fekete Linda és Szabó Róbert Endre a Weöres Sándor Színház két kiváló színésze zenés produkcióval szórakoztatta a közönséget. A klubban megszólalt az 1983-ban debütált rockopera, az István, a király egyik betétdala is. Szörényi Levente szívesen fogadta a meglepetést, és elmesélte, hogy amikor a munkával elkészült és a hangfelvételek befejeződtek, egyáltalán nem gondolta, hogy a darabnak ilyen nagy sikere lesz. A Prémium magazin bemutatkozó estjeinek sorozata a tavaszi lapszámmal áprilisban folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!