Szombathely

2014.04.17. 13:40

Szűrés a suliban - Vérnyomást és vércukorszintet mértek

Szombathely - A Kereskedelmi és Vendéglátói Szakképző Iskola és Kollégiumban végezett vércukorszint és vérnyomásmérést a Vas Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve.

Farkas Eszter

A Kereskedelmi és Vendéglátói Szakképző Iskola tanulóinak vércukorszintjét és vérnyomását mérték, felhívva a figyelmet a kettes típusú cukorbetegség veszélyeire. A vizsgálat mindössze néhány másodpercig tartott, egy kis tűvel megszúrták a páciens ujját, majd egy műszer a vér alapján jelezte a vércukorszintet.

Urvald Dániel vérnyomását Somfalvi Ágnes mérte meg. Dániel a vércukorszint-mérésen is részt vett. Fotó: Horváth Csaba

– A keddi iskolai szűrés lényege a megelőzés volt – ezt dr. Stánitz Éva megyei tisztifőorvos mondta, aki hozzátette: a szülői távollétben csak a 18 év feletti diákokon végezhették el a vizsgálatot.

– Most összesen 35 diák vérnyomását és vércukorszintjét mértük meg. A diákoktól azt kértük, hogy éhgyomorral érkezzenek. Az eredmények jók lettek, egy tanuló esetében találkoztunk csak határértéket megközelítő eredménnyel. A keddi szűrés része volt egy egy éven át tartó programnak. Egész évben próbáltuk a rendszeres testmozgást, valamint a szűrővizsgálatokat ebben a tekintetben szorgalmazni. Nagyon fontosnak tartjuk ezt már fiatalkorban is, főleg azoknál, akiknek családjukban már fordult elő kettes típusú cukorbetegség – tette hozzá dr. Stánitz Éva.

A világon a kettes típusú cukorbetegek száma drámaian növekszik a fejlett társadalmakban.

– Sajnos a gyerekek egyre kevesebbet mozognak és elhízottak. Az ilyen akciók lényege, hogy felhívjuk a figyelmet erre a problémára – emelte ki dr. Legli Veronika háziorvos. Hozzátette: ezeket a szűrővizsgálatokat érdemes két évente elvégeztetni. Azoknak a fiataloknak pedig, akiknek a családjában már előfordult kettes típusú cukorbetegség, vagy túlsúllyal küzdenek, félévente érdemes elvégeztetni a vércukorszint illetve vérnyomás mérést!

Címkék#Szombathely

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!