Szombathely

2014.03.27. 17:07

Táblát avattak Kristóf Ágota emlékére Szombathelyen

Szombathely - A KDG 1954-es érettségi tablójáról Kristóf Ágota csodálatos, nyílt mosolya kísérte a világhírű író, Agota Kristof tiszteletére megrendezett emléknapot csütörtökön a Kanizsai Dorottya Gimnáziumban és az Agora – Savaria moziban.

Ölbei Lívia

A 18 éves Kristóf Ágota bizalomteljes mosolya tényleg beragyogta az emléknapot, amely csütörtökön konferenciával kezdődött meg a Kanizsai Dorottya Gimnáziumban, a Svájcban, francia nyelvű szerzőként világhírűvé lett Kristóf Ágota/Agota Kristof egykori iskolájában, ahol 14-15 évesen az első verseit írta. A konferencia szekcióelnökeként Czetter Ibolya intézetigazgató (NymE SEK) mutatta be az előadókat. Petőcz András író – aki elsőként adott hírt és elemzést Kristóf Ágotáról a magyar (irodalmi) közvélemény számára – az író pályáját, a nyelvhez való viszonyát elemezve hangsúlyozta: „Világhírű íróról van szó" – aki franiául ír, és magyarul gondolkodik. Megerősítette ezt az állítást Bognár Róbert, A Nagy Füzet fordítója, aki 25 évvel a regény magyar változatának első megjelenése után az újraolvasás nyomán támadt izgalmas gondolatait osztotta meg a közönséggel. Megszólalt Kiss János kőszegi címzetes igazgató, aki személyesen ismerte az írónőt, a délután aztán – A nagy füzettel együtt – a moziban levetített, Kőszegen készült svájci dokumentumfilm elkészültében szervezői szerepet is vállalt 1997-ben. Szunyogh László szobrászművész, az emléktábla tervezője az alkotói folyamat részleteibe – szöveg és kép érzékeny viszonyának rezdüléseibe – avatta be az érdeklődő hallgatóságot, amelynek soraiban Kristóf Ágota egykori iskolatársai, barátai is helyet foglaltak. Az eseményen Kristóf Ágota Jenő bátyja is részt vett: „Ági és Jenő" – A Nagy Füzet ikerpárjának modellje. A KDG most érettségiző diákja, Osztrovszkij Natali A Nagy Füzet középiskolás szemmel című ihletett előadásában valóban utakat nyitott a regényhez – és Kristóf Ágotához, aki egykor ugyanezeken a folyosókon járt, és néha „talán ugyanazt gondolta, amit én". A SEK hallgatói A Nagy Füzetből készült Szász János-film nyomán – amely a valahol a világban, vagy éppen Kőszegen játszódó regényre és életműre is ráirányította figyelmet – támadt reflexióikról adtak számot. A fesztiválnyertes játékfilm a valahol a világban, vagy éppen Kőszegen játszódó regényre és életműre is ráirányította figyelmet.

Az emléktáblát dr. Puskás Tivadar polgármester és Mentes Vilmos, a KDG Baráti Kör elnöke leplezte le. Az írónő imádott városa – ahol végakarata értelmében nyugszik – képviseletében Básthy Béla, Kőszeg alpolgármestere hozta el Huber László polgármester üzenetét. Gergye Krisztián kőszegi születésű, nemzetközi hírű kortárstáncos-koreográfus különös-szépséges „gyászszertartással" pecsételte meg az emléktábla-avatót, amely arról ad hírt, hogy Kristóf Ágota (1935 – 2011) itt van velünk: a műveiben és az emlékekben él. Olvassuk őt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!