Szombathely

2015.04.21. 16:26

Tavasszal a piac is feléled

Szombathely - A világ összes városában alkalmazható az a módszer, ha meghatározó élményt szeretne valaki az adott helyről, ellátogat a piacra. Szombathely sem kivétel ezalól, és annak dacára, hogy a helyi vásárcsarnok nem egy építészeti csodában kapott helyet, olyan hangulata van, amiért bátran bevállalnánk egy reggel hatos kelést is.

Unger Tamás

Kedden – bár nem ennyire korán – el is látogattunk a piacra, hogy megnézzük a tavasz mennyire pezsdítette fel a piac mindennapjait. Az elsőre szembetűnő volt, hogy kedden rengetegen gondolkodtak hozzánk hasonlóan, a vásárcsarnok előtt megálló helyi járatok gyakorlatilag kiürültek az épület előtt. A nagy forgalom oka volt talán az is, hogy sokan nem tudták, a piac április 16-ától október 30-áig hétfőnként is nyitva van reggel 5 órától 12 óráig.

Amikor beléptünk az épületbe lángos és hurka illata keveredett a friss zöldségek és gyümölcsök illatával, éppen úgy, ahogyan egy valamire való piachoz illik. A tavaszi piac főleg abban különbözik a télitől, hogy a tejfölös poharakból már előbújtak a paradicsompalánták, valamint, hogy a zöldségek és a gyümölcsök árai szembetűnően csökkennek napról napra.

Hogy a konkrétumok se hiányozzanak: kedden lehetett 248, 120, de akár 100 forintért is 1 kilogramm krumplit venni. A sárgaborsónak 540, a lencsének 640, míg a babnak 1600 forint volt kilója. A paprika darabjáért 60 vagy 90 forintért lehetett hozzájutni, míg egy erős paprikáért 160, a póréhagymáért pedig 200 forintot kértek. A vöröshagyma 148, a fokhagyma 1400, a sárgarépa 248, a gyökér pedig 698 forintba került kilogrammonként kedden.

 

Első utunk, Putz Miklósné őstermelő standja felé vezetett, ahol a mini malomkerekekre emlékeztető tökmagpogácsákat vettük szemügyre. Mint megtudtuk, a tökmag préselésekor visszamaradt pogácsát, a horgászok viszik előszeretettel, mivel a benne lévő illatanyag miatt a halak igencsak szeretik. Darált állapotban viszont étkezési célokat is szolgál, sokan kenyérbe, pogácsába keverik. Egy tökmagpogácsához kilogrammonként 150 forintért lehet hozzájutni.

Még lehetett kapni csicsókát is 400 forintért, bár ennek a szezonja már leáldozóban van, a cukorbetegek vércukorszintjét kiválóan beállító növényt akár nyersen is lehet fogyasztani. A tökmagolaj literje 5000 forintba kerül, de könnyen belátható, hogy ez csak első ránézésre tűnik soknak. Rengeteg munka kell ahhoz, hogy az olaj végül üvegekbe kerülhessen. Vetés, kapálás, szüretelés, tisztítás, szárítás, pörkölés, és legalább 2,5-3 kilogramm tökmag kell 1 liter tökmagolajhoz. Mindenképpen megéri az árát, főleg azoknak, akik prosztata bántalmakkal küzdenek, de pirítósra, salátákhoz is kiváló.

Horváth Zoltán helyi termelőként árul a piacon és ezt vevői is tudják, mint megtudtuk a salátákat csak előző nap este vágja le, így azok a lehető legfrissebbek. Aki viszont maga szeretne nevelni egy nagyfejű salátát, az 30 forintért tud venni palántát is. A zeller palántája 40, a paradicsomé pedig 100 forint.

Horváth Zoltán helyi termelőként árul a piacon , a salátákat csak előző nap este vágja le, így azok a lehető legfrissebbek. Fotó: Unger Tamás

Miközben Szalai Ibolya kecskesajtos pultja fel tartottunk, láttunk fehérbabot 1000, tarkababot 1800, míg tojást mérettől függően 25 illetve 42 forintért. Mikor a kecskesajtot előállító zsédenyi termelőket a kecskesajtról kérdeztük, azt mondták inkább kóstoljuk meg a sajtokat, mert az többet ér minden szónál. Így is tettünk.

Miután végigkóstoltuk a natúr, medvehagymás, köményes, snidlinges és fokhagymás variációkat, megpróbáltunk rátérni a lényegre, vagyis hogy, hogyan készülnek ezek a finomságok. Mivel az elkészítésük szakmai titok, csak annyit sikerült megtudnunk, hogy kizárólag kecsketejet, oltóanyagot és fűszereket használnak. Megtudtuk viszont, hogy januárban 3 kecske is 4 gidát ellett, így egyből 12-vel szaporodott a most 40 fős kecskeállomány.

Kecskesajt-kóstolóval megrakodva érkeztünk Gaál Attiláné őstermelőhöz, akinél minden termény és termék saját kezűleg termelt, illetve készített áru. Az 500 forintos házi darált erős paprika mellett, igazi kuriózumokra is bukkantunk, mint a rebarbara lekvár, a medvehagyma krém és a zakuska.

Ez utóbbi, egy 8-10 féle zöldségből készülő erdélyi különlegesség, amelynek alapja a sült padlizsán, amit – mint megtudtuk – a vásárlók egyre jobban ismernek és szeretnek. Mi pedig éppen úgy vagyunk a szombathelyi piaccal, mint a szombathelyiek a zakuskával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!