Szombathely

2016.10.26. 12:58

Telített a talaj – Kéthavi csapadékot kapott már októberben Szombathely

Szombathely – Több mint tíz milliméternyi csapadék hullott 24 óra alatt Szombathelyre, ezzel pedig már közelítjük a kéthavi mennyiséget októberben.

Bakos Ágnes

A mezőgazdasági munkáknak most nem jó a sok eső, de érleli a gombát az erdőkben. A héten már jelentős csapadék nem várható, a szép őszi időben pedig a tölgyek, valamint Dömötör és Simon segítségével jósolhatunk a télre...

– Már nagyon fölázott a föld, nyolcvan milliméter felett leszünk – mondta el Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője. Az október havi átlagos csapadékmennyiség Szombathelyen 47,5 milliméter – ennek majdnem a dupláját kaptuk már. Csak a múlt héten leesett egyhavi átlag csapadék: egyszer 30,6 milliméter, majd 12,4 milliméternyi hullott Szombathelyre 24 óránként. Közben egy-két milliméternyi is esett, és ehhez jött a kedd este érkezett hidegfront 13,4 milliméternyi esője.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat agrometeorológiai jelentése szerint a talaj felső húsz centiméteres rétege az egész országban telített, és többfelé a felső ötven centiméter is telítettség-közeli állapotban van. A vasi földeken is láthatóak vízfoltok: többet nem tud elnyelni a talaj, megáll a víz a barázdák között.

Fotó: Szendi Péter

A szakértők felhívása szerint az őszi talaj-előkészítő munkák során gondolni kell az esetleges téli-tavaszi belvíz kialakulására. A gazdák figyeljenek a szántás mélységének optimális megválasztására – ezt írja a jelentés. A fölösleges csapadékot elvezető vápákat érdemes tisztán tartani.

– Szaggatottan halad az aratás és a vetés, mire épp jó lett volna a talaj, megint esett – összegezte a meteorológiai észlelő. Ha a jó oldalát keressük a sok csapadéknak, akkor azt az erdős területeken találjuk meg, ugyanis az őszi gombáknak kedvez az időjárás, a viszonylag enyhe nappalok és a sok eső. A folytatás már nem ennyire „vizes", ami az októbert illeti:

– Kevés csapadék lesz majd a hét további részében, csütörtökön még lehetnek erős széllökések. Nappal 13-15 °C lesz jellemző, hajnali fagy pénteken és szombaton lehet. És ahogy a hét elején, ismét ködösen kezdődnek a napok – ismertette Pétervári Tibor.

A folytatás nagyon bizonytalan. A szombathelyi észlelő látott olyan modellt is, amely telet jósolt november első napjaira, de olyat is, amelyik 15 °C-os délutánokat. Ha pedig még előbbre tekintenénk, például a két hónap múlva érkező karácsonyra, akkor a „szokott" választ adja az észlelő:

– Ötven százalék esélye már van a fehér karácsonynak, ezt mindig elsütöm! – zárta rövidre Pétervári Tibor az egyelőre felesleges találgatásokat.

Ha mindenképpen tippelnénk, akkor próbálkozhatunk a népi megfigyelésekkel. Például október 26. Dömötör napja, és ha ilyenkor hideg szél fúj, akkor nagyon hideg télre készülhetünk. Október 28. Simon napja, azt sokfelé télkezdő napnak tartják. Ha összességében meleg az október, akkor hideg februárunk lesz. Érdemes a tölgyfákat is figyelni: a makk általában novemberben érik, ha viszont az érés már októberben bekövetkezik, hosszú, hideg telet jósolnak. Már csak néhány hét, és minden kiderül...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!