Szombathely

2015.11.19. 09:58

Tévhit, hogy a rómaiak csak tógát viseltek - de akkor mit?

Akik szerda este a szombathelyi Iseumba látogattak, megismerhették a IV. századi rómaiak öltözködési szokásait.

Az érdeklődők előadást hallgathattak meg Pásztókai-Szőke Judit régésztől, aki a kiállított viseletek korhű rekonstrukcióját is végezte. Előadásában igyekezett eloszlatni a tévhiteket a korabeli öltözködéssel kapcsolatban. Összehasonlította a média által festett képet a valósággal. Elmondta, hogy a rómaiak ruhatára nem csak a filmekből jól ismert tógából áll, sőt, keveseknek adatott meg, hogy tógát viselhessenek. Ezen a rendezvényen egy középosztálybeli római család ruházatán keresztül mutatta be az előadó e viseletek sokszínűségét és sokrétűségét. Megemlítette például, hogy a közhiedelemmel ellentétben már az ókori rómaiak is hordtak gyapjúzoknit, hajhálót és nadrágot is, bár a nadrág viselése a birodalom egyes részein sokáig halálbüntetést vont maga után.

fotók: Unger Tamás

Az előadás végén a közönség kérdéseket tehetett fel. Kiderült, hogy egy korabeli római ruha elkészítése akár egy átlagos római polgár egyéves keresetébe is kerülhetett, továbbá a látogatók megismerhették a ruhadarabok elkészítésének folyamatát.

Az előadás a 2016-os, Szent Márton születésének jubileuma tiszteletére rendezendő kiállítássorozat előfutára volt.

Hudák Celesztin, Kovács Gergely

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!