Szombathely

2016.05.28. 09:34

Tímeára emlékeztek az osztálytársai

Szombathely - Vannak közösségek, amelyek még évtizedek múltán is összetartók. Tartják a kapcsolatot egymással, figyelik volt diáktársaik életének alakulását. És, ha valamelyikük távozik az élők sorából, méltó módon emlékeznek meg róla.

Peltzer Géza

A Nagy Lajos Gimnázium 1981-ben végzett IV. A osztálya is ilyen közösség. 35 évvel az érettségi után ismét találkoztak, s mint ilyenkor lenni szokott, mindenki csendben megállapította magában, hogy mindenki megöregedett rajta kívül. Más szóval jó hangulatban telt a találkozó, de nem feledkeztek meg azokról, akik már nincsenek közöttük.

Gál Tímea a legutóbbi 30. találkozóra sem tudott már eljönni, 2011-ben elhunyt. Az osztály nem feledkezett meg róla, a kiemelkedő turkológus, kutató, tolmács törökországi emléktábláját - amelyet a Feriköy temetőben (Isztambul) helyeztek el - ma már emlékszalag díszíti a következő felirattal: „Büszke magyar vagyok én, keleten nőtt törzsöke fámnak. (Kölcsey Ferenc)”.

Gál Tímea turkológusként, kutatóként, tolmácsként ténykedett (Fotó: Gál Enikő)

Gál Tímea a Hámán Kató Általános Iskolában (most Paragvári) ének tagozaton, majd a Nagy Lajos Gimnáziumban tanult. Ezután a Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskola történelem-könyvtár szakára iratkozott be, majd 1982-1990 között az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen szerzett török-történelem-latin szakos diplomát. Tolmács-fordítóként kezdett dolgozni, és vált a magyar-török kapcsolatok meghatározó személyiségévé, sőt alakítójává. A Magyar-Török Baráti Társaság alapító tagja volt, főtitkáraként szervezte annak hazai programjait. Tevékeny részese volt a Feriköy temető magyar sírjai rendbetételének. Fontosnak tartotta a testvérvárosi kapcsolatok létrehozását, tolmácsként 1988 óta valamennyi közjogi méltóság mellett ellátta ezt a feladatot. Fordítóként évtizedek óta az Országos Fordítóirodának számos török film magyar feliratát, szinkronját készítette el. Több szépirodalmi mű tolmácsolásához járult hozzá tanácsaival, valamint lektorálással. Gál Tímeát kutatóként a törökországi magyar emigránsok témája foglalkoztatta, így például a Kossuth-emigráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!