Szombathely

2014.08.26. 15:20

Tíz család szenvedi meg, hogy a többi nem fizeti a vízszámlát

Szombathely - Egy tizenöt lakásos társasházban korlátozták a vízfogyasztást, mert öt család nem fizette a vízszámlát. A rendesen fizető lakók dühösek, azt mondják, elegük van. A szolgáltató jogosan járt el.

Farkas Eszter

Az újperinti városrészen, a Temesvár utcában található az a tizenöt sorházból álló társasház, ahol a kiegyenlítetlen vízszámla miatt forrnak évek óta az indulatok.

- 2003-ban épültek a lakások, és van, aki azóta csak elvétve fizetett vízdíjat - panaszolta lapunknak Mikos Csabáné, az egyik lakó.

- Az út elején található egy vízóra, de minden lakásban van egy almérő, így pontosan ki lehet minden hónapban számolni, hogy ki mennyit fogyasztott. A 15 családból, 10-en rendesen fizetik a számlájukat hónapról hónapra, ám öt lakó már egy nagyobb tartozást halmozott fel. Volt, hogy a társasház pénzéből, amelyet a közös út felújítására szántunk, egymillió kétszázezer forintot fizettünk be az elmaradt vízre. Ám ismét felhalmozódott néhány lakó miatt egy nagyobb tartozás. Most több mint 500 ezer forintot követel jogosan a szolgáltató. A tartozás miatt korlátozták az egész ház vizét, így azok, akik rendesen fizettek is szenvednek - panaszolta a lakók nevében Mikos Csabáné.

Az üggyel kapcsolatban megkerestük a szolgáltató Vasivíz Zrt. kommunikációs referense, Zsebők Györgyi elmondta: a Temesvár utcai társasházat a társaság 2011. december 15-én szólította fel, az akkor fennálló, több havi fogyasztásnak megfelelő számlatartozása miatt. Mivel a tartozás teljes összege a felszólítás ellenére sem lett kiegyenlítve, ezért a vízszolgáltatást 2012. január 12-én korlátozták. A társasháznak azóta is folyamatos hátraléka van.

- A szóban forgó társasház esetében a folyamatos tartozás miatt augusztus 19-én ellenőrzést tartottunk, melynek során megállapítottuk, hogy a korábban elhelyezett szűkítő nem volt a helyén, ezért szakembereink a korlátozást visszaállították. A Vasivíz ZRt., mint szolgáltató a társasházzal áll szerződéses jogviszonyban, a szolgáltatott ivóvíz mennyiségét a hivatkozott jogszabály szerint a bekötési főmérőn mért mennyiség alapján számlázza - fejtette ki Zsebők Györgyi.

A rendesen fizető lakók tehát nem igazán tudnak mit tenni. Bár a tartozást a közös képviselő már próbálta ráterhelni a nem fizetők ingatlanára, ám több lakáson jelzálog vagy egyéb követelés van. A lakóknak nemcsak a lassabban csordogáló vízzel van problémájuk, hanem úgy gondolják lakásukat értékesíteni sem tudnák, és a gidres-gödrös út sem fog így soha elkészülni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!