Szombathely

2017.06.21. 17:40

Sánta Ádám biológiából remekelt az országos tanulmányi versenyen

A frissen érettségizett, bolyais Sánta Ádám lett az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny legjobbja biológiából.

Kovács Ágnes

Ráadásul emelt kategóriában, azok között lett a legjobb, akik magasabb óraszámban tanulják a biológiát. Ádám felkészítő tanárai, Baranyai József és Szabó Bence Farkas a gimnázium laborjában vártak minket. A vakáció előtti utolsó napon is nagy munkában voltak a kilencedikesek. Míg néhányuk a mikroszkóp fölé hajolva vizsgálódott, az oktatók részletesen beszámoltak lapunknak a versenyen történtekről. Az OKTV-re biológiából az ország középiskoláiból több ezren jelentkeztek. Az első fordulóban pár százan, a legvégső megmérettetésen mindössze ötvenen maradtak. Óriási teljesítmény, hogy a bolyais diák lett a legjobb, ezzel az előkelő hellyel nagy dicsőséget szerzett a gimnáziumnak.

Baranyai József és Szabó Bence Farkas felkészítő tanárok a győztes Sánta Ádámmal
Fotó: Szendi Péter

Baranyai József biológus, az intézmény tanára elmondta: nyolcadikos korában ismerte meg Ádámot, aki elkötelezett volt a tantárgy iránt, és eleve biológia-kémia tagozatra jelentkezett. De nemcsak a szaktárgy ismeretéről tett tanúbizonyságot, hanem arról is, hogy rendkívül szorgalmas és alázatos növendék. Egy ilyen színvonalú versenyen a jó problémamegoldó készség a legfontosabb. Szabó Bence Farkas, a gimnázium egykori növendéke, a Pécsi Tudományegyetem elvégzése után ebben a tanévben kezdett tanítani a Bolyaiban. Egyértelmű volt, hogy bekapcsolódik a közös munkába. Délutánonként feladatokat oldottak meg, aktuális szakmai kérdéseken gondolkodtak. Mint elmondta, az OKTV feladatlapjait a közoktatási alaptantervben meghatározott követelményrendszerhez igazítják. Az Oktatási Hivatal honlapjára is feltöltöttek gyakorló feladatokat, amelyek segítik a diákok felkészülését.

Baranyai József megjegyezte: a biológia gyorsan változó tudomány, hiszen a technika ugrásszerű fejlődése állandó kihívások elé állítja a tudósokat. A tanár részéről tehát folyamatos önképzés, alapos tájékozottság várható el. A szakfolyóiratok, a publikált kutatási eredmények ismerete mellett az oktatók konferenciákon, előadásokon vesznek részt, de a tanulmányi verseny feladatainak megoldását is közösen végzik a felkészülés során. Az oktató hozzáfűzte: a természettudományok tanítása azért is fontos, mert problémamegoldó készségeket fejleszt. A diákok megtanulnak döntést hozni.

Sánta Ádám a Szegedi Tudományegyetemre jelentkezett biológusnak, de megjelölte a Budapesti Műszaki Egyetem biomérnök és vegyészmérnök szakát is. Érdeklődése középpontjában a genetika, a molekuláris biológia és a biokémia áll.

A győztes diák úgy véli, hogy a Bolyai gimnáziumban minden segítséget megkapott ahhoz, hogy ezt az eredményt elérhesse.

Az intézmény laboratóriuma kiemelkedő felszereltségű. Jó hír az is, hogy a közeljövőben műszerezettség tekintetében újabb fejlesztés várható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!