Szombathely

2015.02.18. 15:59

Több Vas megyei cég is megmutatta magát a FEHOVA kiállításon

A vadhúst, mint fontos bio-élelmiszert is népszerűsítették az idén 22. alkalommal megrendezett Fegyver-Horgász-Vadász kiállításon Budapesten. A kiállításon több Vas megyei cég, szervezet is megjelent.

200 hazai és 50 külföldi kiállító színesítette az idei FEHOVA palettáját. A Hungexpo budapesti vásárközpontban több ezer négyzetméteren mutatkoztak be a horgász-, vadászkellékeket árusító vállalkozások, valamint az állami erdőgazdaságok. A kiállításon fontos szerepet kapott a vad- és halfogyasztás népszerűsítése. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter hangsúlyozta, Magyarország vadászati nagyhatalom, az itthoni vadgazdálkodás világszínvonalú. Szeretnék elérni, hogy a magyar vadhús márkaként legyen jelen a világpiacon, és itthon is egyre többen fogyasszák.

Egyelőre hazánkban a vadhúsfogyasztás minimális, pedig a törvényi feltételek már rendelkezésre állnak, hogy ez a bioélelmiszer a közétkeztetésbe is bekerülhessen. Az évente terítékre kerülő 10-15 ezer tonna vadhús nagy részét exportálja Magyarország. A cél az, – mondta a szakminiszter –, hogy minél többen kóstolják meg a finom vadételeket, és minél többen éljenek ezzel a lehetőséggel.

Semjén Zsolt és Bugán József a Szombathelyi Erdészeti Zrt. területén tavaly elejtett gímbika gyönyörű trófeája előtt. Fotó: SZMK

Közép-Európa legnagyobb szakkiállításának megnyitóján Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, egyben az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke elmondta, 2015 fontos feladata egy új, egységes szemléletű, egymásra épülő vadászati, erdészeti és természetvédelmi törvény megalkotása. A kiállításon több Vas megyei és szombathelyi vállalkozás is részt vett, és külön standon mutatta be képzési kínálatát a Herman Ottó Szakképző Iskola és Kollégium is. A Szombathelyi Erdészeti Zrt. standjának legvonzóbb cégére a tavaly terítékre került kapitális méretű, országos második helyezett gímszarvas trófea volt. A Vas megye erdeinek mintegy felét kezelő állami erdőgazdaság fontos úti célja a külföldi és a hazai vendégvadászoknak, ezért a cég rendszeres kiállítója a FEHOVA-nak. Ahogy Pukánszki Zoltántól, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. vadgazdálkodási előadójától megtudtuk, a Kárpát-medence legnagyobb kiállításán ezúttal nemcsak magyar vadászok érdeklődtek a megyében kínált vadászati lehetőségekről, hanem még az Egyesült Államokból is érkeztek kíváncsiskodók. A vadászat mellett sokan kerestek kirándulási és szálláslehetőséget is az erdészetnél.

Bitay Márton Örs, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkára kérdésünkre elmondta, fontos, hogy nyitva álljon az erdő – ahogy a Szombathelyi Erdészet mottójában is benne van. Cél, hogy minél többen menjenek az állami erdőkbe, találják meg a kikapcsolódásukat, szórakozásukat, kirándulási lehetőségeiket. Ezen kell elsősorban az állami erdészeteknek dolgozni. Másrészről pedig a természetközeli kezelési módokon. Az ország 22 erdőgazdasága tavaly óta a Földművelésügyi Minisztérium alá tartozik. Az idei FEHOVA-n az állami erdészetek standjainak elhelyezése a nyitottságot jellemezte. A kiállításon jelentették be, hogy az 1971-es budapesti vadászati világkiállítás 50. évfordulóján újra a magyar fővárosban rendeznék meg a nagyszabású eseményt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!