Szombathely

2015.08.19. 16:39

Többet és nagyobbat - A 2012-es mélypont után újra sok lakás épül Szombathelyen

Szombathely - A belvárosban több utcában is építkezések folynak, sőt van, ahol egymás közelében három telken is dolgoznak a munkások. Itt társasházak épülnek, de a kertvárosi területeken is van néhány népszerű körzet, ahol sorra nőnek ki a földből az új házak. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alátámasztják, hogy idén jelentősen megnőtt az építési kedv.

Médiaközpont

A kivitelezők azt tapasztalják, hogy most nem nehéz túladni az új építésű ingatlanokon. - A közelmúltban érezhetően intenzívebbé vált a beruházási kedv, megnőtt az érdeklődés az új lakások iránt. Leginkább a 60 négyzetméter körüli, két szoba plusz nappalis lakások kelendőek – mondta érdeklődésünkre Bereczki László, egy  építőipari cég ügyvezetője. Úgy látja, a vevőknek egyelőre csak kis hányada tájékozott az energiahatékony technológiák kérdésében, holott a beruházások nagyobb részében ma már A+ besorolású ingatlanok épülnek. Szinte alapkövetelménynek számít a háromrétegű nyílászáró, a legalább 15 centiméteres homlokzati, a 30 centiméteres födémszigetelés, valamint a kondenzációs kazán. Ami a beszerzési lehetőségeket illeti, ma már nem jellemző, hogy a kereskedők ne tudnának megfelelő minőséggel és mennyiséggel szolgálni az egyes építési anyagokból és szerkezeti elemekből, pedig volt idő, nem is olyan régen, amikor az ágazat pangása következtében nem szívesen raktároztak. Jelenleg, úgy tudjuk, bármihez hozzá lehet jutni.

Fotó: Médiacenter

Az építkezéseket tekintve a 2012-es és a 2013-as esztendő jelentette a mélypontot. A korábbi beruházások addigra már kifutottak, de az érdeklődés hiánya miatt újak nemigen indultak. Amíg az ezt megelőző időszakban évente akár 200 új ingatlant is átadtak Szombathelyen, addig a fordulópont után alig 60-70 átadás történt egy évben. Ez a szám mostanáig stagnált, és bár új lakásból még 2015 első felében sem adtak át többet, mint eddig, a kiadott engedélyek száma előrevetíti a kedvező változást. - Jól mutatja az építési kedv növekedését, hogy az idei év első felében 180 építési engedélyt adtak ki a városban, ami az egy évvel korábbi időszakhoz képest háromszoros növekedést mutat – fogalmazott Marton Róbert Antalné, a KSH szombathelyi osztályvezetője. Az adatokból kitűnik még, hogy a megépített ingatlanok átlagos alapterülete évről évre nő. Ez abból adódik, hogy a beruházások között növekszik a családi házak aránya a társasházi lakásokéhoz képest. A szakemberek úgy látják, hogy az építési kedv további lassú növekedése várható.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!