Szombathely

2015.03.03. 15:42

Történelemórán csatáztak a szombathelyi bolyaisok

Számítógépes játék segítségével bővíthették ismereteiket a honfoglalásról a Bolyai gimnázium diákjai. A játék nem csak történelmi látókörük kiszélesítéséhez járul hozzá, de stratégiai és együttműködési képességeket is fejleszt.

Médiaközpont

A Történelmi Animációs Egyesület egy pályázat során fejlesztette ki azt az élethű csataanimációt, amely a honfoglalás és a kalandozások korának egyes csatáit dolgozza fel, és segítséget nyújthat a magyar történelem korai időszakának jobb megismeréséhez.

Kardos Tamás, az Ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékpark csoportvezetője elmondta, hogy maga a játék a Medieval Total War II elnevezésű számítógépes stratégiai játék alapjaira épül és a honfoglalás, illetve a kalandozások korának nyolc csatáját dolgozza fel, amelyek között van vesztes csata, nyertes csata és vannak köztük úgymond fiktív csaták, amelyek nem rekonstruálhatóak egyértelműen, de a történeti források alapján valószínűleg megtörténhettek.

Kardos Tamás, az Ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékpark csoportvezetője (Fotó: Médiaközpont)

A játék fő célja a történelemóra kitágítása, plusz ismeretszerzés, a honfoglalás korának közelebb hozása a fiatalok számára. Ugyanakkor a diákok nem csak játszanak, de ők alkotják a csaták stratégiáit, ki is elemzik a hadjáratokat, így nem csak ismereteik bővülnek, de fejleszti a rendszerben gondolkodás és az összefüggések átlátásának képességét is.

Csóka Tibor, a NYME Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium történelemtanára, aki végigizgulta a diákokkal az egyes hadjáratokat, elmondta, hogy a játék nem csupán azért hiánypótló, mert lehetőséget teremt a történelmi ismeretek kitágítására, de abban is segítséget nyújt, hogy a diákok világosabban láthassák, hogy mi a különbség stratégia és taktika között, mintha ezt pusztán a történelemkönyvek szövegéből próbálják meg megérteni.

A program készítői a későbbiek során más történeti korszakokra is szeretnék kiterjeszteni a programot, így elképzelhető, hogy a későbbiek során akár a 1848-49-es magyarországi forradalom és szabadságharc csatáit is megvívhatják majd a diákok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!