Szombathely

2014.03.05. 15:15

Tudni fogják, mit kell tenni

Szombathely - Középiskolás diákokat készített fel a közösségi szolgálatra a katasztrófavédelem.

Rózsa Melinda

Ez már a második tanév, hogy a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság biztosítja a középiskolai tanulók számára az előírt ötvenórás közösségi szolgálat teljesítésének lehetőségét.

A diákok bekapcsolódhatnak a tűzmegelőzés és a tűzvédelem, a polgári védelem, illetve az iparbiztonság szakterületének munkájába. Közreműködhetnek például iskolájuk tűzriadótervének kidolgozásában, tűzoltóversenyek előkészítésében.

A programra jelentkezett több mint kétszáz tanulónak szerda délután Pintér Éva, a Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség polgári védelmi felügyelője tartott elméleti oktatást. Volt szó munkavédelemről, a katasztrófavédelem szervezetéről és konkrét feladatairól is.

A gyakorlat ezután jön: aki a polgári védelem területével kíván alaposabban megismerkedni, részt vehet katasztrófakockázati helyszínek bejárásában vagy a lakosság felkészítésében. Az iparbiztonság iránt érdeklődők a veszélyes-áru-szállítást nyomon követő rendszerek alkalmazásában tehetik magukat hasznossá.

A közösségi szolgálatba az is beleszámít, ha a tanulók katasztrófavédelmi versenyeken indulnak, pedagógus irányítása mellett részt vesznek a helyi szintű események kezelésében (például veszélyhelyzet során önkéntes szogálat teljesítése, veszélyhelyzeti tájékoztatás), elvégzik a negyvenórás önkéntes tűzoltói vagy a tizenhat órás elsősegélynyújtó tanfolyamot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!