Szombathely

2016.08.25. 12:13

Tudom, mit viselsz az idei karneválon

Szombathely - A vasi megyeszékhely lakossága is szívesen ölt magára korhű öltözéket a karnevál idején. A hölgyek szívesen választanak különleges darabokat: ma már fontos számukra, hogy az egyenes szabás helyett kövesse a test vonalait a ruha.

Vadas Krisztina

Nem túlzás azt állítani, hogy az emberiség megszületésével egyidőben alakult ki a divat is. Minden kornak megvoltak és máig megvannak a maga stílusjegyei. Nem volt ez másként a római korban sem. Az emberek öltözetükkel társadalmi és egzisztenciális rangjukat is kifejezték. Az egyszerűbb szabású, egyszínű ruhák a népet jellemezték, ám minél magasabb társadalmi rangban állt valaki, annál díszesebb, rafináltabb szabású, színesebb összeállítást viselt. A római korban főképp a fehér pamut és lenvászon anyagok jellemezték az általános öltözéket, a patríciusok viseletében viszont a bordó szín és az arany díszítések domináltak.

Amióta felélesztették a Savaria Történelmi Karnevált, azaz 17 éve a Szombathelyi Szolgáltatási Szakképzési Centrum Oladi Szakképző Iskolájának (egykori Teleki Blanka Szakképző Iskola) tanulói varrják a korhű karneváli öltözékek jelentős részét. A hagyományos tógák, tunikák elkészítése mellett azonban minden évben próbálnak valami újítást bevezetni, és a tervezésnél figyelembe veszik a modern kor vásárlói igényeit is.

Az Aréna utcai szalonjukban szépen sorakoznak egymás mögött az egyszerű, a díszesebb, a férfi, a női és a kisgyermekeknek szánt ruhák. Mind-mind kicsit más, ám mégis hűen tükrözik a római kor stílusjegyeit.

A legkeresettebb a női öltözék, ami valljuk be, nem is annyira meglepő. De sok nagyszülő is betért már a szalonba, hogy kisunokájának válasszon egy szép darabot - tudtuk meg Poórné Erdélyi Anitától, aki habár a mindennapokban pedagógusként egyengeti a női szabó diákok útját az iskolában, most a szalonban is besegít. Férfiaknál nem jellemző, hogy maguknak keressenek ruhát, ám családfőként ők is beöltöznek feleségükkel, gyermekeikkel együtt - ezek a tapasztalatok. Míg mi Poórné Erdélyi Anitával beszélgettünk, sorra váltották egymást a hölgyek a próbafülkében - valóban nagy a kereslet. Nekik Simon Edina segített a választásban, aki szintén pedagógusként dolgozik az iskolában. Egy pár percre sikerült kiszakítanunk a körforgásból, így megtudtuk, ő részese a tervezési folyamatnak is.

- Ami idén újítás, az az asszimetrikus vonalvezetés, illetve a ruhára varrt szalagok. Ahogy eddig is, most is a bordó, a fehér és az arany szín variálásával dolgoztunk - mesélte a pedagógus. - A karnevál első éveiben az egyszerű, egyenes vonalvezetésű ruhák domináltak, ám ezt már kezdték „megunni” a hölgyek. Szerettek volna csinosabbak lenni, így ezekhez az igényekhez igazodva a mostani ruhák már követik a test vonalát, nőiesebb a kialakításuk - tette hozzá Simon Edina.

A ruhákon végignézve ma már találni egészen kivágott, a megszokott kereknyakútól eltérő darabokat is.

- Valóban, egyre jobban kivágtuk a ruhákat, vannak köztük egészen mélyen dekoltáltak is. Ezek nagyon népszerűek, sokan választották ezeket a fazonokat. De nagy volt a kereslet azokra a ruhákra is, amelyeknek a felsőszoknyája elöl rövidebb, hátul hosszabb - tudtuk meg a pedagógustól. A ruhákhoz különböző kiegészítőket is kínálnak: főként a színes stólák kelendőek, de a ruhához színben, díszítésben illő szütyőket is szívesen választják ilyenkor a hölgyek a válltáska helyett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!