Szombathely

2015.03.04. 20:01

Új emlékhely lett az oratóriumban

Püspöki szentmisével, könyvbemutatóval és kiállítóhely felavatásával emlékeztek a város 70 évvel ezelőtti bombázására a székesegyházban.

Némethy Mária

A városi megemlékezés után szerdán 17 órakor kezdődött püspöki szentmisével emlékeztek a székesegyházban a 70 éve történt fájdalmas bombázásra, annak áldozataira. Aznap a szombathelyi püspökséget is óriási károk érték. Találatot kapott a püspöki palota, a székesegyház romokban hevert, a főhajó beomlott, a gyönyörű olajfestmények, freskók nagyobbik része tönkrement, az összes ajtó és ablak használhatatlanná lett.

Az oratóriumban lévő emlékhelyet Veres András áldotta meg (Fotó: Médiaközpont)

A szentmisét követően Lendvai Rezső, a most megjelent kötet egyik szerkesztője mutatta be „A Szombathelyi Székesegyház bombázása és újjáépítése” című könyvet. Ezután Koltay Ferenc, a Szombathelyi Székesegyházért Alapítvány elnöke röviden ismertette az évforduló alkalmával az oratóriumban kialakított emlékhely történetét, amit dr. Veres András megyés püspök megáldott, majd dr. Puskás Tivadar polgármester megnyitott. Ő elmondta: annak idején a székesegyház újjáépítése a „hit, a szeretet, az összefogás példájává lett”.

A vasárnap délelőtt 10-12 óra között megtekinthető emlékhely a bombázást idézi fel. A megrongált tárgyak mellett megtekinthető például Szombathely 1944-45-ös bombázási kártérképe is.

Címkék#Szombathely

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!