Szombathely

2015.01.23. 15:45

Új színben pompázik a szombathelyi székesegyház

Szombathely - Befejeződött a székesegyház fölújítása. A megyés püspök reméli, hogy hamarosan a Püspöki Palota is megszépülhet.

Ölbei Lívia

Amikor Szily János megálmodta a szombathelyi székesegyházat, a városnak alig néhány ezer lakója volt, vagyis úgy tűnhetett, hogy a püspök kicsit elszámította magát. Azóta azonban a székesegyház a körülötte kialakult barokk belvárossal együtt a távlatos gondolkodás jelképévé vált. A város időközben felnőtt a 62 és fél méter magas székesegyházhoz, amelynek kupolája alatt a Foucault-ingát is már többször elindították. Éppen azért, mert ebben a tágas térben, hit és tudomány kereszteződésében bátran el lehet végezni a híres kísérletet: újra meg újra bebizonyítani, hogy forog a Föld.

Befejeződött a Sarlós Boldogasszony-székesegyház felújítása. A júliusban elindult munkálatok az állványzat elbontásával lezárultak.

Közel 60 ember, kőművesek, építőmesterek, kőszobrászok, restaurátorok dolgoztak az ország harmadik legnagyobb templomának felújításán. A 62,5 méter magas székesegyház homlokzatát teljes egészében újravakolták, majd pedig színezték. A rajta lévő kőfelületeket megtisztították és a restaurálási munkákat is elvégezték. A toronysisak állagmegóvása, illetve a toronysisakon levő kereszt aranyozása is megtörtént. 

– Külön kihívást jelentett a homlokzat felállványozása, amely speciális állványzati rendszert igényelt. A homlokzat párkányain levő díszítőlemek galambriasztós védelmet kaptak. A beruházás az egyházmegye, a város és a megye összefogásával valósulhatott meg – mondta el Veres András. A megyéspüspök kitért arra is, hogy bíznak abban, hogy hamarosan a Püspöki Palota is megszépülhet, illetve a Mindszenty tér is burkolata is megújulhat.A közel fél évig tartó munkálatok a Szent Márton-emlékévre való készülődés jegyében zajlottak, amelynek kiemelt eseménye a pápa 2016-ra tervezett szombathelyi látogatása lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!