Szombathely

2014.09.16. 19:31

Új taggal bővült a szalézi rendház

Szombathely – Vasárnap délelőtt tartotta első magyar nyelvű miséjét a szaléziak Szent Kvirin templomában az indiai származású Derosi Raja, aki az elkövetkező időszakban városunkban tevékenykedik majd. A változással kapcsolatban Csány Pétert, a rendház igazgatóját is megkérdeztük.

Boros Patrícia

Derosi Raja atya hat éve él hazánkban. A  kezdetekkor először Szombathelyen járt, hogy minél jobban elsajátítsa a magyar nyelvet. Ezt követően Budapesten tanult öt évig teológiát. Most felszentelt papként tért vissza Indiából.

– Otthon érzem magam, bárhol is vagyok. Ugyanazt a munkát végzem, mint a többiek, mert hivatásunkban egyek vagyunk. Örülök, hogy a továbbiakban itt tevékenykedhetek. A Brenner János iskolában dolgozok majd tanárként, de a püspöki kollégiumban is segíteni fogok. Ez lesz az én fő feladatom, ám hétvégenként majd itt misézek, és a rendtársaimat igyekszem támogatni a pasztorációban – mondta Derosi Raja atya.

A szombathelyi szalézi rendház tagjai. Derosi Raja, Vendrey Gábor, Csány Péter, Nguyen Hai Ly

Csány Pétert, a rendház igazgatóját megkérdeztük arról, milyen változásokkal jár a rendház tagjainak bővülése.

– A rendház alaptevékenysége szempontjából nem jelent mélyreható változást, de a sokszor igen izgalmas közösségképzés szempontjából olyan értelemben jelentős, hogy mindenki egyedi és megismételhetetlen személyiség, a maga gyengéivel és erősségeivel. Derossi atyát hat éve ismerem. Az, hogy ő a fővárosban szolgált, nem jelenti azt, hogy ne találkoztunk volna korábban, mivel mi egy tartományba tartozunk Kazincbarcikától Szombathelyig. Örömtelinek és érdekesnek tartom, hogy ez egy megvalósult multikulturális missziós közösség, amelyre Szombathely az egyik legjobb példa. Nem csak Derosi Raja atya érkezett hozzánk egy más kultúrából, hanem három éve a vietnámi származású Nguyen Hai Ly atya is csatlakozott a rendházunkhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!