Szombathely

2015.03.04. 09:43

Új városrész születhet az oladi platón - Minden pert megnyert a társulat

Szombathely - Sokéves, fordulatokkal tarkított történet az oladi platóé. A lényeg viszont mindig ugyanaz volt: beépíteni a város egyik legszebb helyén lévő területet. E szándékot azonban sokszor keresztezték belső és külső akadályok. Mi a helyzet most? - ennek jártunk utána.

Unger Tamás

A Szombathely fölött húzódó, csaknem 70 hektáros terület nagy városi érték, hiszen szép a környezet, jó a mikroklíma, nincsenek természetes akadályok. Így érthető, hogy sokan építkeznének, laknának itt. Az elmúlt években komoly közművesítés is történt, hosszas viták után a tényleges fejlesztések útjára lépett a Szombathely Olad-Plató Vízközmű Társulat (VT). A viták nem egy esetben peres eljárásig jutottak, a társulat ezeket megnyerte. Ugyanakkor ma is folynak még jogi eljárások. A társulat legnagyobb kihívásainak egyike a 2008-as gazdasági és pénzügyi válság leküzdése volt. Ez sikerült, s amint azt az Intéző Bizottság elnöke, Jelinek Endre, valamit a társulat egyik jogi képviselője, dr. Kövesdi Zoltán ügyvéd elmondta, új szakaszába léphet az oladi plató története.

- Több mint 300 tulajdonos vár az építési engedélyre. A történet valóban a 90-es évek végén indult, amikor az itteni mezőgazdasági területeket magánszemélyek, illetve befektetők vásárolták meg. Ezt követően hoztak létre egy közműépítő közösséget a plató beépítésére. Ez a közösség teljesen a magánerőre alapozódott és nem állta ki az idők próbáját. Ezért 2004-től e közösségi forma mellett a sokkal erősebb jogi lehetőségekkel bíró víziközmű-társulat kezdte el működését, amely már kényszerítő eszközökkel is rendelkezett a nem fizető tagokkal szemben - idézte fel a társulat két képviselője az elmúlt időszak történéseit. - Jelenleg a beruházás formája a társulat által megvalósítandó közműépítés, beleérte a víziközműveket, valamint a közművesítés befejezéséhez szükséges elektromos rendszer és közúthálózat kiépítését is. Mindez bonyodalmakat szült, eljárások indultak. Az volt a vita tárgya, hogy a társulat építhet-e a víziközműveken túl egyéb létesítményeket is. Ez a vita mára eldőlt. A Legfelső Bíróságot (a mai Kúriát) megjárt ügyben kimondták, hogy nem csak a víziközművek építhetők meg a VT beruházásában, így jelen speciális esetben a társulat elvégezheti a víziközművek átadásához szükséges, védőrétegként funkcionáló utak, valamint a vízátemelőkhöz való elektromos hálózat kiépítését. Ez a jogi folyamat 2014 végére lezárult, az összes ez irányú pert a víziközmű-társulat megnyerte. Mindebben nagy szerepe volt dr. V. Nagy Alíz ügyvéd kollégámnak is, aki szintén a társulat jogi képviselője - tájékoztatott az intéző bizottsági elnök és a jogi képviselő. Leszögezve: a már meglévő beruházásokat folytatják. - A társulat tagjai mintegy 1,3 milliárd forinttal járultak hozzá a működéshez, e pénzből számos beruházás megvalósult. De még szükség lesz további 1 milliárdra, az utak megépítéséhez. Ha ez megvalósul, akkor a tulajdonosok megszerezhetik az építési engedélyt - hallottuk.

Fotó: archív/Unger Tamás

S mi lesz azokkal, akik nem, vagy csak részben fizettek? - kérdeztük.

- E tagokkal folyamatosan tárgyalunk, cél a megegyezés, például a tartozás átütemezése révén. Ugyanakkor kénytelenek voltunk a társulat határozatainak megfelelően állami úton történő végrehajtást is kérni. Ez az adóhatóság, illetve az önkormányzati adóhatóság révén valósul meg. Több végrehajtás van most is folyamatban, az intézőbizottság köteles eljárni a tartozás okán. Tudjuk, hogy ez egyéni gondokkal jár, ezért az érintettekkel a fizetőképességükhöz alkalmazkodó megállapodás köthető. Pontosan azért, hogy elkerülhessék a végrehajtást. Erre is több példa van már. Ugyanakkor még mindig jelentős a tartozás. Többnyire azon tagok esetében, akik több telket vettek és befektetési céljaik, elvárásaik időközben meghiúsultak - mondta el Jelinek Endre és dr. Kövesdi Zoltán.

A beruházás részeként utakat, körforgalmat is építeni kell, ez is megnöveli a költségeket. A társulat vezetői elmondták, hogy elképzelhető külső forrás, közte banki hitel, külső befektető bevonása is.

- Számítunk a helyi önkormányzatra, amely nem pénzzel, hanem pályázatok útján segítene. Ez azt is jelenti, hogy a beruházás után a tagokkal el kell számolnunk. Külső pénzek bevonásával a jelenlegi befizetési kötelezettség csökkenhet. Ám ha ez nem jön össze, akkor kivetések összegét felül kell vizsgálni. Szociális közvilágítási támogatást is igénylünk és kezdeményezzük a lejáró víziközművek vízjogi engedélyének meghosszabbítást. Mindehhez várjuk az önkormányzat tulajdonosi hozzájárulását.

Az Olad-Plató lakónegyed, ha végleg elkészül, 2 ezer embernek adhat új otthont. Alapvetően családi házas beépítésű lesz, de mód nyílik társasházak emelésére is. Mivel lakóövezet, közösségi létesítményeket is építeni kell. Mindennek megvalósítása gyakorlatilag a mostani tagságra, azaz 300 emberre hárul. Igaz, a telkeken épülő közművek értéknövelők, de az is tény, hogy a telkek jelen állapotban nehezen mobilizálhatók. A műszaki munkálatokból optimális esetben még egy év van hátra, s ha a beépítés magánerőből folytatódik, reálisan 2-3 év a befejezési határidő. Amely azonban akár le is rövidülhet, ha sikerül külső forrást találnia a társulatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!